A new option for altenative energy sources: Shale gas
Alternatif enerji kaynakları için yeni bir seçenek: Kaya gazı
- Tez No: 569030
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konvansiyonel Yakıt, Gayri Safi Milli Hasıla, Dış Ticaret Açığı, Küreselleşme, Conventional Fuel, Gross National Product, Foreign Trade Deficit, Globalization
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın temel araştırma sorusu şudur: Kaya gazı alternatif bir enerji kaynağı ve günümüz konvansiyonel enerji kaynaklarına yönelik bir opsiyon olabilir mi? Alışılmış enerji kaynaklarının her geçen gün tükenmesi ve arz-talep dengesinden ötürü miktarı azalan bir malın fiyatlarındaki yaşanan artışlar, günümüzde ülkelerin en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Artan ihtiyaçların karşılanması yaşamın her alanında enerjiyle ilişkilidir. Enerjiye sahip olma, bu mülkiyeti kullanabilme, güvenliğini sağlayabilme ve yeri geldiğinde de onun uğruna savaşabilme aslında milletlerin üzerinde önemle durduğu bir konudur. Küreselleşen dünyada serbest ekonominin de etkisiyle uluslararası piyasalarda yaşanabilecek ufak bir kıpırdanma, başta geri kalmış ve sonrasında gelişmekte olan ülkelerde ciddi kayıplara sebep olmaktadır. Ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılası'na doğrudan etki eden, her dalgalanma ve kıpırdanmada ticari açığa sebep olan bu enerji masası milletlerin kendi idamelerini sağlayabilmeleri açısından çok önemli bir sahadır. İşte bu sahada başta bağımsızlığını elinde tutan, bunu devam ettirme gayretinde olan ancak enerji tedariki konusunda dışa bağımlı olan ülkeler ile rekabetini farklı türlere de yaymak isteyen ülkeler, bu türü çeşitlendirmek ve alternatiflerini bulmak istemektedirler. Bu arayışa istinaden araştırma sonucunda varılan sonuç ise kaya gazının alternatif bir enerji kaynağı olduğudur.
Özet (Çeviri)
Main research question is as follows: could shale gas become an alternative type of energy and an option to today's conventional types of energy? Today one of the key problems of countries is the increase in the price of a commodity that becomes scarce in amount due to the demand-supply balance and depletion of usual energy resources every passing day. Meeting increasing needs is related to energy in every aspect of life. Actually nations attach importance to owning, using, maintaining and, as required, fighting for energy. In today's global world, slight change in international markets leads to serious loss primarily in underdeveloped and then in developing countries due to free economy besides other factors. This aspect of energy which has direct effect on countries' Gross National Product and which causes trade gap in each fluctuation and change is an important field for countries to be able to sustain themselves. As such, countries which are independent in this field and which make endeavours to sustain it but which rely on other countries for energy supply and the countries which want to be as competitive in other types wish to diversify such type and find its alternatives. In that manner, research reaches to the conclusion that shale gas can be alternative.