Sanat temalı matematik etkinlikleri ile öğretimin öğrencilerin matematik başarılarına ve sanata yönelik tutumlarına etkisi
The effect of teaching through mathematics activities with art themes on students' mathematics achievement and attitudes towards art
- Tez No: 569127
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÇEZİKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sanat Temalı Öğretim, Resim, Müzik, Drama, Sanata Yönelik Tutum, Matematik ve Sanat, Art Themed Instruction, Painting, Music, Drama, Attitude Towards Art, Mathematics and Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmada çeşitli sanat temalı matematik etkinlikleri ile gerçekleştirilen matematik öğretiminin öğrenci matematik başarısına ve sanata yönelik tutumuna etkisini incelemek ve öğrencilerin gerçekleştirilen öğretim süreci hakkındaki görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Bunların yanı sıra bir sanat dalı ile ilgilenme, enstrüman çalma ve sanatsal etkinlikler ile ilgilenme değişkenlerinin öğrencilerin matematik başarısı ve sanata yönelik tutumları üzerinde bir etkisi olup olmadığını belirlemek de araştırmanın amaçları içerisinde bulunmaktadır. Karma yöntem ve yarı deneysel araştırma modeline uygun olarak düzenlenen çalışmada; sanat ile zenginleştirilmiş matematik öğretiminin öğrencilerin matematik başarısı ve sanata yönelik tutumları üzerine etkisini incelemek, öğrencilerin sanata yönelik tutumları ile matematik başarıları arasındaki ilişkiyi, bazı demografik özellikler açısından öğrencilerin matematik başarıları ve sanat yönelik tutumlarını ve öğrencilerin öğretim süreci hakkındaki görüşlerini belirlemek araştırmanın alt sorularını oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, 2017-2018 eğitim öğretim yılı içerisinde İstanbul ili Pendik ilçesinde bir devlet ortaokulunda 5. sınıfta öğrenim görmekte olan 52 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini ise 5. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma verileri;“Matematik Başarı Testi”,“Sanata Karşı Tutum Ölçeği (SKTÖ)”,“ Demografik Bilgi Formu”ve“Yansıtıcı Öğrenci Günlükleri”yardımı ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili yapılan analizler, Shapiro normallik testi, yüzde-frekans hesaplamasının yanı sıra parametrik bağımlı/bağımsız örneklem t ve ANOVA testleri ve parametrik olmayan Mann Whitney U, Wilcoxon İşaret ve Kruskal Wallis H testleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: Sanat ile zenginleştirilmiş matematik öğretimi alan deney grubundaki öğrencilerin deney öncesi ve sonrası matematik başarıları puanları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Deney grubundaki öğrencilerin deneyden sonraki sanata yönelik tutumları ile matematik başarıları arasında ilişki olduğu görülmüştür. Herhangi bir sanat dalı ile ilgilenme değişkeni açısından, öğrencilerin matematik başarıları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Meb ders kitabına uygun olarak gerçekleştirilen öğretimi alan kontrol grubundaki öğrencilerin deney öncesi ve sonrası matematik başarı puanları arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Benzer şekilde deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin deney öncesi ve sonrası sanata yönelik tutumlarında da istatiksel olarak fark elde edilmemiştir. Kontrol grubundaki öğrencilerin deneyden sonraki sanata yönelik tutumları ile matematik başarıları arasında ilişki olmadığı görülmüştür. Herhangi bir sanat dalı ile ilgilenme değişkeni açısından, öğrencilerin matematik sanata yönelik tutumları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Herhangi bir enstrüman çalma değişkeni açısından öğrencilerin matematik başarıları ve sanata yönelik tutumları arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Öğrencilerin sanatsal faaliyetlere katılma ilgisinin öğrencilerin matematik başarısı ve sanata yönelik tutumları üzerinde etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effect of mathematics teaching performed with various art themed mathematics activities on student mathematics achievement and attitude towards art and to determine students' views on teaching process. In addition, it is also aimed to determine whether the variables of dealing with an art branch, playing instruments and dealing with artistic activities have an effect on students' mathematics achievement and attitudes towards art. Mixed method and quasi-experimental research model was organized in accordance with the study; To investigate the effect of mathematics teaching enriched with art on students 'mathematics achievement and attitudes towards art, to determine the relationship between students' attitudes towards art and mathematics achievements, some demographic characteristics of students 'mathematics achievements and attitudes towards art and to determine students' views about teaching process. The sample of the study consisted of 52 students attending 5th grade in a state secondary school in Pendik district of Istanbul in 2017-2018 academic year. The universe of the study consists of 5th grade students. Research data were collected with the help of“Math Achievement Test”,“Attitude Scale for Art”,“Demographic Information Form”and“Reflective Student Diaries”. Analysis of the data obtained from the study was carried out with Shapiro normality test, percentage-frequency calculation, parametric dependent / independent sample t and ANOVA tests, and nonparametric Mann Whitney U, Wilcoxon Sign and Kruskal Wallis H tests. The findings of the study are as follows: A significant difference was found between the mathematics achievement scores of the students in the experimental group who were enriched with art teaching mathematics before and after the experiment. It was observed that there was a relationship between the attitudes of the students in the experimental group towards the art after the experiment and their mathematics achievement. Significant differences were found between the mathematics achievement of the students in terms of being interested in any branch of art. There was no significant difference between pre and post-experiment mathematics achievement scores of the students in the control group who were teaching in accordance with the Meb textbook. Similarly, there was no statistical difference in the attitudes of the students in the experimental and control groups towards the art before and after the experiment. There was no relationship between the attitudes of the students in the control group towards the art after the experiment and their mathematics achievement. Significant differences were found between the attitudes of students towards mathematics and art in terms of being interested in any art branch. No significant difference was found between students' mathematics achievement and their attitudes towards art in terms of playing any instrument. It was determined that students 'interest in participating in artistic activities had no effect on students' mathematics achievement and attitudes towards art.