Effects of new generation mobile marketing strategies on consumer behavior by business directors
Yeni nesil mobil pazarlama stratejilerinin tüketici davranışı üzerindeki etkisinin işletme yöneticileri tarafından incelenmesi
- Tez No: 569133
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobil Teknoloji, Mobil Pazarlama, Mobil Pazarlama Stratejileri, Tüketici Davranışı, Mobile Technology, Mobile Marketing, Mobile Marketing Strategies, Consumer Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bilgi ve iletişim sektöründeki gelişmeler geleneksel pazarlama kavramını değiştirerek mobil pazarlama kavramının hayatımıza girmesini sağladı. Dünyadaki ekonomik, politik, kültürel ve teknolojik gelişmeler tüm disiplinlerde etkili olmakla birlikte, bu faktörler literatüre de çeşitli yenilikler getirmektedir. Bilgi Teknolojileri Çağı 1990'lı yıllarda başlamasıyla birlikte, pazarlama alanında bazı yenilikler ve kalkınma politikaları ortaya çıkmaya başladı. İnternet bağlantısının yaygın olarak kullanılması, bilgisayarların fiyatlarının düşmesi ve mobil konseptin ortaya çıkışı, üretim aşamasından tüketiciye kadar olan tüm süreçlerde çeşitli gelişmelere ve değişikliklere yol açmıştır. Günümüzde alışkanlıklarımızın çoğunu değiştiren ve hayatımıza katılmasıyla hayatımızı kolaylaştıran akıllı cep telefonları da pazarlamadaki yeniliklerin habercisi olmuştur. Sosyal medyanın ürünlerinden biri olan mobil pazarlama, insanların hayatına girmesiyle tüketici davranışlarının araştırılmasında yeni bir dönem olarak adlandırılmaktadır. Çünkü tüketicilerin mobil pazarlama ile ilgili tutum, yorum, algı, beğenilme ve beklenti gibi bilinmeyen faktörler hakkında anlık, düşük maliyetli ve etkili bilgi elde etmek mümkün. Mobil pazarlama ile, işletmeler hem pazarlama hem de tanıtımdaki geleneksel yöntemlerden farklı olarak çift yönlü ve anında geri bildirim alabilir. Bu araştırma, yeni nesil mobil pazarlama teknolojilerinin tüketici davranışları üzerindeki etkilerini işletme direktörleri aracılığıyla araştırmaya çalışmaktadır. Buna ek olarak, bu araştırma anket kullanılarak yapılan nicel bir çalışmadır ve mobil pazarlama stratejilerinin tüketici davranışları üzerindeki etkilerini bulmak için faktör analizi ve faktörlerin korelasyon analizi yapılarak mobil pazarlama stratejilerinin tüketici üzerindeki etkileri ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in the information and communication sector have changed the traditional marketing concept, and the concept of mobile marketing has entered into our lives. Economic, political, cultural and technological developments in the world are effective in all disciplines, while these factors also bring various innovations to the literature as well. The Information Technology Age started in the 1990s while it invented some innovations and developments policies in marketing field. The widespread use of the Internet connection, the cheapening of computers and the emergence of the mobile concept have led to various developments and changes on all the processes from the production stage to the end up with consumer. Nowadays smart mobile phones that have changed many of our habits and facilitated our lives with their inclusion in our lives have also been a harbinger of innovations in marketing. Mobile marketing, which is one of the products of social media, has been called a new era in the research of consumer behavior with the introduction of people into life. Because, it is possible to obtain instant, low-cost and effective information about the unknown factors such as attitude, comment, perception, appreciation and expectation of the consumers with mobile marketing. With mobile marketing, businesses are able to receive bidirectional and instant feedback, unlike traditional methods in both marketing and promotion. This research try to investigate on effects of new generation mobile marketing technologies on consumer behavior through business directors. Additionally this is quantitative study using questionnaire and analyzed with factor analysis and correlation analysis of the factors to find out the effects of mobile marketing strategies on consumer behavior.