Air-entraintment in high speed free surface flows
Yüksek hızlı serbest yüzeyli akımların havalanması
  1. Tez No: 56915
  2. Yazar: MEHMET ALİ KÖKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Air-Entrainment, Spillway Aerators, Water-Jet Trajectory, High Speed Mixture Flow
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
oz YÜKSEK HIZLI SERBEST YÜZEYLİ AKIMLARIN HAVALANMASI Kökpınar, Mehmet Ali Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Göğüs Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İsmail Aydın Ekim 1996, 212 sayfa Bu çalışma, bir dolusavak havalandırıcısı üzerinde oluşan yüksek hızlı havalanmış jet akımının karakteristiklerini deneysel ve teorik yaklaşımlarla incelemiştir. Kanal açıiarı 0°, 10° ve 30° olarak değişen kanallarda, üç farklı rampa ve rampasız durum test edilerek deneysel bir çalışmada bulunulmuştur. Rampa yüksekliğinin ve kanal açısının su jetinin alt ve üst napları boyunca havalanmasına ve çarpma bölgesindeki basic dalgalanmasına olan etkileri araştırılmıştır. Daha sonra, akım derinliği ve jet boyu gibi havalanmış akım özelliklerini veren bir matemetik model sunulmuştur. Temel hidromekanik denklemler, jet akımı ve çarpma bölgesinin mansabında oluşan hava-su karışım akımı için yazılmıştır. Çözüm için birinci dereceden sonlu farklar metodu uyguiunmıştır. Başlangıç ve sınır şartları deneysel çalışmadanelde edilmiştir. Çözüm sonucunda bulunan akım derinliği ve jet boy'u deneysel değerleri ile karşılaştırmasıyla, modelin yüksek hızlı serbest yüzeyli hava-su karışımı akım özellikleri için etkili ve doğru olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler Havalandırma, Dolusavak Havalandırıcıları, Su-Jet'i Yörüngesi, Yüksek Hızlı Karışım Akımı. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AIR-ENTRAIMMENT İN HIGH SPEED FREE SURFACE FLOWS Kökpınar, Mehmet Ali Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Göğüs Co-Supervisor Assoc. Prof. Dr. İsmail Aydın October 1996, 212 pages This thesis analyses high speed air-entrained jet flow characteristics occurring on a spillway aerator using experimental and theoretical approaches. in the experimental study, three different ramps and no ramp case are tested on a channel with varying channel angles of 0°, 10°, and 30°. Effects of ramp height and channel slope on air- entrainment process through lower and upper nappes of water jet and pressure fluctuations in the impact region are investigated. Then, a mathematical model is presented to estimate air entrained flow characteristics such as fiow depth and jet length. Basic equations of hydromechanics are written for air-water mixture occurring in jet flow and downstream of impact region. First order, forward finite difference scheme is used in the solution. Initial and boundary conditions of the model are obtained from experimental study. Computed resuits are compared with experimental data of flow depth and jet length, then model iiiis found îo be efficient and accurate in deîermination of high speed free surface air-water mixture flow.