Okul müdürlerinin eğitimsel liderlik standartlarını karşılama düzeyleri ile öğretmenlerin okul iklimi algıları ve motivasyonları arasındaki ilişki: Sultanbeyli ilçesi örneği
The relationship between the levels of school principals meeting educational leadership standards and teachers' school climate and motivation perceptions: Example of Sultanbeyli district
- Tez No: 569183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOMAYYEH RADMARD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimsel liderlik, okul iklimi, öğretmen motivasyonu, Eduacational leadership, school climate, teacher motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmanın temel amacı okul müdürlerinin eğitimsel liderlik standartlarını karşılama düzeyi ile öğretmenlerin okul iklimi algıları ile motivasyonları arasındaki ilişkiyi belirlemektedir. 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul Sultanbeyli‟de görev yapmakta olan 352 öğretmenle yapılan araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup veri toplama aracı olarak eğitimsel liderlik ölçeği, okul iklimi öğretmen ölçeği ve iş motivasyonu ölçekleri kullanılmıştır. Öğretmenlerin görüşlerine göre okul müdürlerinin eğitimsel liderlik standartlarını karşılama düzeyi x =3.82, okul iklimi algıları x =3.68, motivasyon düzeyleri x =3.55‟tir. Öğretmenlerin okul müdürlerinin eğitimsel liderlik standartlarını karşılama düzeyine ilişkin görüşleri cinsiyet, eğitim durumu ve daha önce yöneticilik görevinde bulunma değişkenleri bakımından farklılaşmamaktadır ancak kıdem değişkeni bakımından mesleğe bağlılığı sağlama boyutunda, okul türü değişkeni bakımından yönetsel uygulamalar boyutunda farklılaşmaktadır. Öğretmenlerin okul iklimi algıları cinsiyet, eğitim durumu ve daha önce yöneticilik görevinde bulunma değişkeni bakımından farklılaşmazken kıdem değişkeni bakımından öğrenci davranışları, okul türü değişkeni bakımındansa ölçeğin bütününde ve alt boyutlarında farklılaşmaktadır. Öğretmenlerin motivasyon düzeyleri kıdem, eğitim durumu ve yöneticilik görevinde bulunma değişkeni bakımından farklılaşmamaktadır ancak cinsiyet bakımından kuruma bağlılık boyutunda, okul türü bakımından motivasyon ölçeğinin bütünüyle ekip uyumu ve kişisel gelişim boyutlarında farklılaşmaktadır. Eğitimsel liderlik; öğrenci merkezli okul geliştirme ve vizyon-misyon boyutunda okul iklimini; mesleğe bağlılığı sağlama boyutunda öğretmen motivasyonunu anlamlı şekilde etkilerken okul iklimindeki değişimin %53.1‟ini, motivasyondaki değişimin %43.6‟sını açıklamaktadır. Okul iklimi olumlu sosyal gelişim uygulamaları dışındaki tüm boyutlarıyla öğretmen motivasyonunu etkilerken öğretmen motivasyonundaki değişimin %57.3‟ünü açıklamaktadır. Eğitimsel liderlik ile okul iklimi arasında pozitif yönlü yüksek (r=.760), motivasyon arasında pozitif yönlü orta (r=.666); okul iklimiyle motivasyon arasında pozitif yönlü yüksek (r=.705) ilişki söz konusudur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the relationship between the level of school managers meeting Educational Leadership Standards and teachers perceptions of school climate and motivation. The research was conducted in 2018-2019 academic year with 352 teachers working in Istanbul Sultanbeyli. Relational scanning model was used in the research. Research data collection tools are education leadership scale, school climate scale and business motivation scale. According to teachers, the level of school principals meeting Educational Leadership Standards is x = 3.82, school climate perceptions are x =3.68, motivation levels are x =3.55. Teachers views on the level of meeting the educational leadership standards of school principals do not differ in gender, educational status, and the variables of having previously served as managers but varies in terms of seniority variable. School climate perceptions vary in gender, educational status, and the variable of being an executive before, varies in terms of seniority variable. Teacher motivation does not differ in terms of seniority, educational status, and the variable of being a manager before. Teacher motivation differs in school type, loyalty to the institution varies by gender, team cohesion varies by school type and personal development varies by school type. Student-centered school development and vision-mission factor of Educational Leadership affect school climate and the amount of commitment to the profession affects motivation. Educational leadership explains %53.1 of school climate change. Educational leadership explains %43.6 of change in motivation. School climate affects teacher motivation and school climate explains 57% of the change in teacher motivation. There is a high correlation between educational leadership and school climate (r=.760). There is a middle correlation between educational leadership and teacher motivation (r=.666). There is a high correlation between school climate and teacher motivation (r=.705).