Computer aided shadowing effect analysis of buildings
Binaların gölgeleme etkisinin bilgisayar destekli analizi
  1. Tez No: 56919
  2. Yazar: ECE ATABERK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. NUR DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Etkileşimi, Güneşe Maruz Bina Kabuğu, Bilgisayar Destekli Tasarım, Gölgeleme. iv, Solar Interaction, Solar Envelope, Computer Aided Design, Shadowing. in
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Öz BİNALARIN GÖLGELEME ETKİSİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ ANALİZİ Ataberk, Ece Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. F. Nur Demirbilek Ortak Tez Yöneticisi: Öğr.Gör. Uğur G. Yalçıner Ocak 1996, 93 sayfa Bu çalışmanın amacı, yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminden yola çıkarak, kentsel mekan içerisinde her birimin maksimum güneşe ulaşabilmesi amacıyla ön tasarım aşamasında kullanılacak mimari bir araç oluşturmaktır. Tasarım sürecini hızlandırmak amacıyla, mevcut bir CAD programı altında çalışabilecek bir bilgisayar programı önerilmiştir. Program yapıların komşu binalar üzerindeki gölge etkisini ve karşılaştırmalı olarak yüzeydeki toplam radyasyon miktarının nasıl etkilendiğini hesaplamak üzere tasarlanmıştır. Çalışmada, güneş ve mekan ilişkisinin psikolojik boyutu yanında, yasal bir hak olarak güneşten yararlanmanın gerekliliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED SHADOWING EFFECT ANALYSIS OF BUELDINGS Ataberk, Ece Master of Science, Department of Architecture Supervisor: Assist.Prof.Dr. F. Nur Demirbilek Co-Supervisor: Inst. Uğur G. Yalçıner January 1996, 93 page This study aims at proposing a tool for architects to be used in preliminary design phase. The starting point of the thesis is to provide for each unit the maximum solar access as the sunlight is one of the most important renewable energy sources. A computer program is proposed in order to accelerate the design procedure. It will help to see the shading effect of a building on neighbor unit and calculate the total radiation that a surface receives for two cases: when there is the obstruction and when there is not. In the study besides the effect of sunlight on a space in terms of psychological impacts, the necessity of solar access as a constitutional right is discussed.