Hydropolitics of the euphrates-tigris basın
Fırat-Dicle havzasının hidropolitiği
  1. Tez No: 56918
  2. Yazar: MEHMET LÜTFİ BELÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. DOĞAN ALTINBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hydropolitics, Euphrates-Tigris Basin, Transboundary Rivers, Riparian States rv
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
öz FIMAT-DİCLE HAVZASININ HİBROFOLİTİ?İ Belûl, Mehmet Lütfl Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Doğan Altinbilek Temmuz 1996, 273 sayfa. Bu çalışmanın amacı Fîrat-Dicle Havzasının kıyıdaş devletleri olan Türkiye, Suriye ve İrak arasındaki ihtilafın incelenmesidir. Meselenin sadece, politik, hukuki veya teknik olmaması, ancak bunların bir bütünü olması nedeniyle, konunun detaylarının hidropolitik bir temelde ve üçboyutlu özelliklerinin herbirini kapsayacak bir şekilde irdelenmesi gereklidir. Hidropolitik ve onun çok disiplinli özellikleri, kıyıdaş devletler arasındaki siyasî, iktisadi ya da teknik her türlü ilişki su meselesine ve onun gidişatına dair özel ipuçları sağlayacağından, nesneye yönelik bir çalışma gerektirmektedir. Ancak, bu tezin hazırlayıcısı, meselenin kesinlikle bir Su Kaynaklan Mühendisliği vak'ası olduğunu düşünmektedir. İhtilafın siyasi ve hukuki boyutları ise, suyun davranışının Allah vergisi hürriyerJnînden kaynaklanan siyasi ve hukuki sınır ve kural tanımaması özelliğinden ötürü, nisbeten daha az belirgin faktörler içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HTOROPOLÎTICS OF THE EÜPHKATES-TIGMS Belül, Mehmet Lütfi M. S., Department of Cîvll Engîneering Supervlsor: Prof. Dr. H. Doğan Alünbllek July 1996, 273 pages This study aims at analyzing the conflict över the waters of the Euphrates- Tigrls Basin among its riparians, namely Turkey, Sjyria and Iraq. Since the issue Is not only political, legal ör technical but ali at the same time, öne has to analyze the details of the subject matter on a hydropoliücal basis, which covers each and evety aspect of its tridlmensional characteristics. Hydropolitics and its multi-disciplinasy features require an object oriented study where any political, economical ör technical relations among the liparians may provide special clues for the water issue and its flow pattern. However, the author of this thesis strongly asserts the idea that, the issue itself is a water resources engineering case study. Political and legal dimensions on the other hand, are complementaıy features of the issue, possessing somewhat îess indicative factors on the conflict where the behavior of water, with îts God-given hydrauîic independence, ignores political boundaıies ör regulations. iüThe author's purpose for preparing such a thesis was to shed a light on the details of this highly upraised dispute. While doing so, the thought in mind was that“The more a conflict is discussed, the sooner and better it is resolved”.