Short-term statistical analysis of wind-wave characteristics measured along the Turkish coast
Türkiye kıyılarında ölçülen rüzgar dalgası özelliklerinin kısa dönem istatistiksel analizi
- Tez No: 56928
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar dalgaları, olasılık dağılımı, dalga yüksekliği, dalga dönemi, Akdeniz, Karadeniz vı, wind waves, probability distribution, wave height, wave period, wave record, Mediterranean, Black Sea. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz TÜRKİYE KIYILARINDA ÖLÇÜLEN RÜZGAR DALGASI ÖZELLİKLERİNİN KISA DÖNEM İSTATİSTİKSEL ANALİZİ TURHAN, M.Murat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal ÖZHAN Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Saleh ABDALLA Mayıs 1996, 165 sayfa Bu tez çalışmasında Türkiye kıyılarındaki dört merkezde (Alanya, Dalaman, Sinop ve Bozcaada) alınan rüzgar dalgası kayıtlarının analizleri yapılmıştır. Birey dalga özelliklerinin (dalga yüksekliği, dalga dönemi ve dalga dikliği) olasılık dağılımları hesaplanmış ve bu dağılımlar, hata kareleri ortalamasının kare kökü kullanılarak model dağılımlarla sayısal olarak karşılaştırılmıştır. Gözlenen dağılımların model dağılımlarla uyum iyiliği x2 testi kullanılarak kontrol edilmiştir. Birey dalga yüksekliği ve dönemlerinin ortak olasılık dağılımı da incelenmiş ve model dağılımlarla karşılaştırılmıştır. Buna bağlı olarak, birey dalga yükseklikleri ile dalga dönemleri arasındaki ilişkililik araştırılmıştır. Birey dalga özelliklerinin olasılık dağılımlarının, analiz edilen veri miktarının artışına bağlı olarak değişimi; ardışık dalga kayıtlarının birleştirilerek tek bir kayıt olarak analiz edilmesi yoluyla incelenmiştir. Dalga özelliklerinin aylık olasılık dağılımı ise bir ay içerisinde almantüm dalga kayıtlarının birleştirilerek tek bir kayıt olarak analiz edilmesiyle elde edilmiştir. Çeşitli istatiksel dalga yüksekliği değerleri arasındaki ve ve çeşitli istatistiksel dalga dönemi değerleri arasındaki ilişkiler araştırılmış ve elde edilen sonuçlar, model dağılımlardan elde edilen teorik değerler ve daha önce bildirilmiş bulunan ölçüm değerleri ile karşılaştınlmıştır. Dalga kayıtlarından ve dalga spektrumlarından hesaplanan belirgin dalga yüksekliği değerleri karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHORT-TERM STATISTICAL ANALYSIS OF WIND-WAVE CHARACTERISTICS MEASURED ALONG THE TURKISH COAST Turhan, M.Murat M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Özhan Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saleh ABDALLA May 1996, 165 pages In this thesis, the wind-wave records obtained at four locations along the Turkish coasts (Alanya, Dalaman, Sinop and Bozcaada) are analyzed. Probability distributions of individual wave characteristics (wave height, wave period and wave steepness) are obtained and compared with the model distributions numerically by means of root-mean-square difference. Goodness of fit of the observed distributions is checked by x2 test. Joint probability distribution of individual wave heights and periods is also studied and compared with the theoretical distributions. Consequently, the correlation between individual wave heights and periods was investigated. The change of the distribution of wave characteristics with increasing the number of data is investigated by combining the successive wave records and analyzing as a single data set. Monthly distributions of wave characteristics are mobtained by using all wave records taken in a month as a single data set. The relationships among various statistical wave height parameters and statistical wave period parameters are searched and compared with the theoretical and reported values. Significant wave height values calculated from the wave records and the wave spectra are compared.