Petrology of the Sarıkaraman ophiolite (Aksaray-Turkey)
Sarıkaman ofiyoliti'nin petrolojisi (Aksaray-Turkey)
- Tez No: 56927
- Danışmanlar: PROF. DR. M. CEMAL GÖNCÜOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: OfiyoHt, Aksaray, İç Anadolu, Jeoloji, Jeokimya, Petrojenez, Dalma-Batma zonu. vıTo My wife Ayşe Gül, and My Daughter Merve Yalınız VI 1, Ophiolite, Aksaray, Central Anatolia, Geology, Geochemistry, Petrogenesis, Supra-Subduction zone. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
öz SARIKARAMAN OFİYOLİTİNİN PETROLOJİSİ (AKSARAY-TURKEY) YALINIZ, M, KENAN Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Cemal Göncüoğlu Eylül 1996, 270 sayfa Bu çalışmanın amacı, en iyi ve tüme yakın biçimde yüzeyleyen İç Anadolu Ofiyolit kütlelerinden biri olan Sankaraman Ofiyoliti'nin tektonik ortamsal değerlendirmeye esas olarak petrolojik özelliklerini ortaya çıkarılmasıdır. Böylece, Vardar-İzmir-Ankara-Erzincan okyanusu içerisinde îç Anadolu Ofiyoliti'nin tektonik konumuna ilişkin bir yaklaşım sağlamaktır. Sankaraman Ofiyoliti azcok parçalanmış, belirgin ve iyi korunmuş magmatik yalancı-stratigrafi gösteren toleyitik bir seriden oluşmuş olup, alttan üste doğru aşağıdaki şu birimler ayırtlanmıştır: izotropik gabro, plajiyogranit (tronjemit), dolerit dayk karmaşığı, bazaltik volkanikler ve orta Turoniyen-erken Santoniyen yaşlı sedimenter örtü. İzotrop gabrolar düşük-Ti' li ada yayı özelliği sunarlar. İyi gelişmiş granofirik dokulu plajiyogranitler düşük HFS element ve göreceli Th zenginleşmen ile Okyanus vSırtı Granitlerine benzer jeokimyasal bcim sunarlar.“Dayk içinde dayk”yapılı ve asimetrik soğuma kenarlı dolerit dayklan ile lav akmtılan ve breş arabantlı yastık lavlardan oluşan basaltik volkanitler subalkalin olup, altındaki dalma batma zonundan jeokimyasal bileşen içeren ada yayı toleyitlerinin jeokimyasal özelliklerine sahiptirler. Bu kayaların fakirleşmiş HFSE biçimde olmaları tüketilmiş bir manto kökenine işaret eder ve bu kayaların Normal Okyanus Sırtı' dan ziyade, bir ada yayı konumunda oluştuklarım gösterir. Geç ve daha evrimleşmiş izole dolerit dayklan ise kimyasal olarak Okyanus Sırtı bileşimine sahiptirler. Orta Turoniyen-erken Santoniyen yaşlı epi-ofiyolitik sedimenter örtü pelajik aratabakalı volkanojenik olistostromlarla tmsil edilir ve bir ada yayı yakınındaki kenar denizde riftleşmeye işaret eder. Sankaraman Ofiyolit'i çarpışma sonrası özellikli Terlemez kuvars monzoniti tarafindan kesilmiş ve üst Maastiriştiyen-alt Paleosen yaşh sedimenlarla uyumsuz olarak örtülmüştür. Sankaraman Ofiyolit'i yaşh ve soğumuş VardarJzmir-Ankara-Erzincan okyanusal Hthosferinin kuzeye dalımı sırasmda bir dalma-batma zonu üstü kuşakta oluştuğu öne sürülmektedir. Sankaraman Ofiyolili göreceli olarak genç yaşta olup (Orta Turoniyen- Erken Santoniyen) hızla güneye doğru Orta Anadolu Kristalin Kompleksi üzerine Kampaniyen-Üst Mastiriştiyen öncesinde yerleşmiştir. Jeokimyasal açıdan, Sankaraman Ofiyoliti, Doğu Akdeniz bölgesinde bulunan ofiyolitlere benzer özellikte ohıp bunların oluştuğu özel tektonik ortamın Orta Anadolu' da hüküm sürmüş olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PETROLOGY OF THE SARIKARAMAN OPfflOLITE (AKSARAY-TURKEY) YALINIZ, M, KENAN Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor: ProfDr. M. Cemal Göncüoğlu September 1996, 270 pages The purpose of this study is to find out the petrological characteristics of one of the most complete and best exposed Central Anatolian Ophiolite bodies- the Sankaraman Ophiolite- as a basis for tectonic environmental evaluation. Hence, to make an approach for the tectonic setting of Central Anatolian Ophiolites within the Vardar-îzmir-Ankara-Erzincan Ocean. The Sankaraman Ophiolite is a somewhat dismembered ophiolite body retaining a recognizable and well preserved magmatic pseudostratigraphy. It consists of a co-magmatic differentiated series of tholeiites in which the following units were differentiated, starting from the bottom: isotropic gabbros, plagiogranites (trondhjemite), dolerite dyke complex, basaltic volcanics and sedimentary cover of middle Turonian-early Santonian age. Isotropic gabbros are characterized by low-Ti island-arc affinity. Plagiogranites with well developed granophyric texture show similar geochemical iiipatterns with the Ocean Ridge Granite on the basis lower HFSE and relative enrichment of Th content. Dolerite dykes having“ dyke in dyke ”structure with asymmetric chilling and basaltic volcanics mainly composed of pillow lavas with subordinate lava flows and breccias are subalkaline, have the geochemical characteristics of island-arc tholeiites with the geochemical component from the underlying subduction zone. They have depleted HFSE pattern indicating a depleted mantle source which strongly suggest an island-arc setting rather than normal Mid- Ocean Ridge spreading. Late and more evolved isolated dolerite dykes, however, are chemically more akin to Mid-Ocean Ridge composition. The epi-ophiolitic sedimentary cover of middle Turonian-early Santonian age characterized by volcanogenic olistostromes and pelagic interlayers indicates a rifting in a marginal sea adjacent to an arc. Sankaraman Ophiolite is intruded by the post-collisional Terlemez quartz- monzonite and unconformably overlain by upper Maastrichtian-lower Paleocene sediments. It is suggested that, the Sankaraman Ophiolite was generated in a supra- subduction zone setting through northward subduction of old, cold Vardar-İzmir- Ankara-Erzincan oceanic lithosphere. It was relatively young (Middle Turonian-Early Santonian) and rapidly obducted during the Campanian to Pre Upper Maastrichtian times onto the Central Anatolian Crystalline Complex in the south. From the geochemical point of view, the Sankaraman Ophiolite is similar to others found in the Eastern Mediterranean region and emphasizes the preservation of this particular tectonic setting in the Central Anatolia.