Farklı öğrenim düzeylerindeki öğrencilerin üstbilişsel okuma stratejilerini kullanma durumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examining the use of metacognitive reading strategies of students at different levels of education in terms of various variables
- Tez No: 569351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN HAMZADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, üstbilşsel okuma stratejileri, okuma sıklığı, Metacognition, metacognitive reading strategies, reading frequency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı farklı öğrenim düzeylerindeki öğrencilerin üstbilişsel okuma stratejilerini kullanma durumlarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırma, 2018-2019 öğretim yılının ikinci döneminde 8. sınıf düzeyindeki yüz (100) öğrenci; 12. sınıf düzeyindeki yüz (100) öğrenci ve üniversite düzeyindeki yüz (100) öğrenci olmak üzere toplam 300 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Üstbilişsel Okuma Stratejileri Ölçeği (ÜBOS) kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubundan elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı aracılığıyla, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (veriler homojen dağılmadığı için Kruskal-Wallis) ve korelasyon (Spearman) analizine tabii tutulmuştur. Bunun için öncelikle kayıp veri analizi yapılmak suretiyle kayıp verilerin yerine ortalama değerler eklenerek veri seti çözümlemeye hazır hale getirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; öğrencilerin üstbilişsel okuma stratejilerini kullanma düzeyleri öğretim kademelerine göre farklılaşmaktadır. Cinsiyet değişkeni ile öğrencilerin üstbilişsel okuma stratejilerini kullanma düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Okuma sıklığı ile öğrencilerin üstbilişsel okuma stratejilerini kullanma düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir farklılık bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the differences in the use of metacognitive reading strategies of students at different educational levels in terms of various variables. The research was carried out in the second period of the 2018-2019 academic year with a total of 300 students; (100) eight grade students, (100) twelve grade students and (100) universty students. Metacognitive Reading Strategies Scale (UBOS) was used as the data collection instrument in the study. The data obtained from the sample were subjected to independent groups t-test, one-way analysis of variance ( data is not distributed homogeneously Kruskal Wallis ) and correlation (Spearman) analysis via SPSS 20.0 program. In order to do this, first of all, the missing data is analysed by adding average values instead of the missing data and the data set was got ready for analysis. According to the finding obtained from this study; the level of using metacognitive reading strategies of the students differs according to the education levels. There is not a significant difference between the students' level of using metacognitive reading strategies and the gender variable. There is a significant difference between the frequency of reading and the level of using metacognitive reading strategies of the students.