Osmanlı Dönemi'nde Adana Belediyesi ve sorunlar (1868-1910)
Municipality of Adana and its problems in The Ottoman Period (1868-1910)
- Tez No: 569398
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÇEVİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Kadı, Muhtesip, Vakıf, Esnaf Teşkilatı, İhtisap Nezareti, Şehremaneti, Adana Belediyesi, Kadi (Muslim Judge), Constable, Foundation, Artisan Community, Constabulary, City Corporation, Municipality of Adana
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın konusu“Osmanlı Dönemi'nde Adana Belediyesi ve Sorunlar (1868-1910)”dır. Öncelikle Tanzimat'tan önce Osmanlı'da belediyecilik faaliyetleri ve beledi faaliyetleri yerine getiren devlet görevlileri ve sivil toplum örgütleri hakkında bilgi verilecektir. Daha sonra Tanzimat süreci ile beraber Osmanlı genelinde, Adana özelinde belediyenin kurulma süreçleri değerlendirilecektir. Aynı zamanda Adana Belediyesi'nin yıllardır kuruluş süreci ve belediye reisleri hakkındaki bilgiler kronolojik bir sıraya göre arşiv belgeleri, salnameler ve gazeteler yardımı ile güncel hale getirilip bilim dünyasına sunulacaktır. Belirtilen yıllar arasında Adana Belediyesi'nin çeşitli sorunlardan ötürü tam olarak hizmet veremediği görülmektedir. Bu sorunlar kısaca şöyledir: Yol sorunları, ulaşım sorunları, personel yetersizliği ve temizlik sorunları, sağlık sorunları, ruhsat tezkiresi ve haksız alınan vergiler, vergi tahsil etmede yaşanan sorunlar, sağlık sorunları, ekmek fiyatlarını belirlemede yaşanan sorunlar ve 1909'da yaşanan olayların belediyeye etkileri.
Özet (Çeviri)
This study is about Municipality of Adana and its problems in the Ottoman period (1868-1910). Firstly, state officials and non-governmental organizations that carried out civic actions before Tanzimat (Reforms Era) are introduced. Then, processes of establishing a municipality in Ottoman lands – particularly in Adana – after the Tanzimat is examined. In addition, certain details regarding Municipality of Adana such as date of establishment and chronological order of mayors will be updated and presented to the scientific world by using archive documents, annuals and newspapers. It is observed that the Municipality of Adana could not serve fully due to various problems in aforementioned years. These problems can be listed as road problems, transportation problems, lack of staff and sanitation problems, health problems, problems regarding certificate of registry and unduly collected taxes, problems that occurred while collecting taxes and pricing bread, and the effects of 1909 incident on the municipality.