Urfa'da spor (1923-1950)
Sports in Urfa (1923-1950)
- Tez No: 569399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Tarih, Sports, History
- Anahtar Kelimeler: Urfa, Cumhuriyet, Spor, Kulüpler, Tesisler, Bireysel Sporlar, Takım Sporları, Urfa, Republic, Sports, Clubs, Facilities, Individual Sports, Team ports
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Bu çalışmanın konusu, Cumhuriyet'in ilanından başlanarak Demokrat Parti'nin iktidara gelişine kadarki süreçte Urfa'da yapılan spor çalışmaları ve etkinliklerinin incelenmesidir. Çalışma bağlamında Urfa'daki spor etkinliklerinin neler olduğunun tespit edilmesi, spor altyapısının ve tesislerin değerlendirilmesi ve Urfa'da spora verilen önemin belirlenmesi amaçlanmıştır. Cumhuriyet'in spor politikalarının Urfa'ya nasıl uyarlandığı ve yansıdığının analiz edilmesi çalışmanın amaçları arasındadır. Bu tez çalışmasında arşiv tarama yöntemi kullanılarak Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi'nden tez konusu ile ilgili belgeler temin edilmiştir. Buradan elde edilen bilgiler gerek birincil kaynaklar gerekse ulusal ve yerel basınla sentezlenmiştir. Çalışmada ulusal basından Cumhuriyet ve Milliyet; yerel basından ise Akgün, Işık, On Bir Nisan, Urfa, Urfa Postası, Urfa'da Ulusal, Yenilik, Yeni Yurd ve Zafer gazeteleri temel alınmıştır. Çalışma sonunda, erken Cumhuriyet döneminde Urfa'da spora önem verildiği, birçok spor etkinliğinin yapıldığı ve Urfa'dan çok sayıda sporcu yetiştiği tespit edilmiştir. Cumhuriyet'in spor politikalarının Türkiye'nin diğer vilayetleriyle aynı şekilde Urfa'ya uygulandığı da diğer tespit edilenler arasındadır.
Özet (Çeviri)
The present study analyzed the sports studies and activities conducted in Urfa in the process starting from the proclamation of the Republic to the time the Democrat Party came into power. The present study aimed to identify what sports activities were in Urfa, evaluate the sports infrastructure and facilities, and determine the importance attached to sports in Urfa. Also, the study intended to analyze how the sports policies of the Republic were adapted to and reflected in Urfa. Using the archive scanning method, the present study elicited the documents related to the topic of this thesis from the Prime Ministry Republic Archive. Data elicited from this archive were synthesized with not only primary sources but also national and local press. The present study was based on the newspapers including Cumhuriyet and Milliyet from the national press and Akgün, Işık, On Bir Nisan, Urfa, Urfa Postası, Urfa'da Ulusal, Yenilik, Yeni Yurd and Zafer from the local press. The study found out that sport was emphasized, several sports activities were done and a lot of sportsmen were raised in Urfa during the early Republic period. Furthermore, the present study highlighted that the sports policies of the Republic were implemented in Urfa just like other cities of Turkey.