Milli Mücadele Dönemi'nde Saimbeyli (Haçin)(1918-1921)
Saimbeyli in the Period of National Struggle (Haçi̇n)(1918-1921)
  1. Tez No: 569464
  2. Yazar: GÜLBAHAR GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Saimbeyli, Haçin, Doğan Bey, Osman Tufan Bey, Saim Bey, Gizik Duran, Çalyan Karabet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Meşrutiyetin vermiş olduğu özgürlük ortamı Ermeniler arasında milliyetçi fikirleri güçlendirmiştir. Ermeniler, batılı devletlerden almış oldukları destek ve güç ile Çukurova bölgesinde Büyük Kilikya Devleti'ni kurma çabasına girmişlerdir. 1909 yılında Adana'da Ermenilerin başlattığı olaylar kısa sürede büyüyerek tüm Çukurova'yı sarmış ve çevre bölgelere de yayılmıştır. Özellikle Saimbeyli (Haçin) merkezli kurulmak istenen Ermeni Devleti uğruna yıllarca bölgeye silah ve cephane stoklayan Ermeniler; Adana olaylarını fırsat bilerek misyonerlerin yönlendirmesi ile katliamlara başlamışlardır. Fransızların Adana'yı işgalinden sonra bölgeye gönderilen Kaymakam Arminek, Ermeni anarşizmini önleyemediği için daha fazla dayanamayarak istifa etmiş yerine Çalyan Karabet geliştir. Ancak Çalyan Karabet'i de ciddiye almayan Ermeniler, yapmış oldukları terör faaliyetleriyle Haçin'i kana bulamışlardır. Bölge halkına türlü işkenceler, soykırımlar, insanlık dışı uygulamalar yaparak, şehri defalarca yakmışlardır. Gizik Duran, Arap Ali gibi çete liderlerinin desteğini alan milli kuvvetler Doğan Bey ve Osman Tufan Paşa önderliğinde birleşerek Haçin'i Ermenilerden kurtarmışlardır. Bölgeye 14/05/1925 tarihinde, Haçin'in kurtuluşunda önemli rol oynayan ve Mamure istasyonunda şehit düşen Saim Bey'in adı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The environment of freedom given by the Constitutional Monarchy strengthened the Nationalist ideas among the Armenians. The Armenians tried to form the Great Cilician State in the Çukurova region with the support and power they received from the Western States. The events initiated by the Armenians in Adana in 1909 grew in a short period of time and spread all over Çukurova and spread to the surrounding regions. Especially, the Armenians who stocked arms and ammunition for years for the sake of the Armenian State, which is intended to be based in Saimbeyli (Haçin); They started the massacres with the guidance of the missionaries by knowing the events of Adana. Arminek, who was sent to the region after the French occupation of Adana, could not stand more because he could not prevent the Armenian anarchism and instead he developed Çalyan Karabet. However, Armenians, who did not take Çalyan Karabent seriously, have found Haçin into the blood through their terrorist activities. They tortured the city many times by making torture, genocide and inhuman practices. Gizik Duran, Arap Ali, such as the support of the gang leaders of the National Forces Doğan Bey and Osman Tufan Pasha led by the leadership of Haçin'i rescued from the Armenians. On 14/05/1925 the region was named after Saim Bey, who played an important role in the liberation of Haçin and died in the Mamure station. Science code: