Islamization of the modern state how the Egyptian Muslim Brothers imagine the Islamic state
Modern devletin İslamcılaşması Mısırlı Müslüman Kardeşler İslami devleti nasıl tahayyül ediyor
  1. Tez No: 569553
  2. Yazar: AMMAR FAYED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Modern State, Arab State, Islamic State, Muslim Brotherhood, Political Islam
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez“modern”ve“İslami”devlet arasındaki özsel çelişkiler ve farz olunan İslami devletin modern bir devleti ne ölçüde temsil edip etmeyeceğinin beklenebileceği hakkında basit, ancak kritik sorular sorarak, Mısırlı Müslüman Kardeşler (MK) tarafından önerilen modern devlettin İslamcılaşması projesini tartışmakta ve analiz etmektedir. Dolayısıyla, Mısırlı Müslüman Kardeşlerin devlet, hükümet, İslamcılaşma ve farz olunan modern İslami devlet hakkındaki temel beyanlarının; ayrıca Müslüman Kardeşleri destekleyen Özgürlük ve Adalet Parti'sinin politik programı ile 2012 Mısır Anayasası'nda ifade olunan pratiklerin metinsel ve söylemsel analizine yaslanan bir araştırmaya yönelik niteliksel bir metodoloji kullanmaktayım. Varılan sonuç MK'nın ilkesel olarak modern devlete dair bir reddiye ortaya koymadığı ve söz konusu grubun modern devleti İslam yönetiminin zorunlulukları olduğuna inandıkları şeylerle uzlaştırmayı amaçladığını öne sürmektedir. Dolayısıyla, İslamcılaşma projesi modern devletin egemenlik, şiddet kullanma tekeli, hukuk devleti, güçler ayrılığı vs. gibi tartışılmaz karakteristiklerini tehdit etmez. Ancak, MK üstün ilahı referansa dayanan Şeriatı bir yaşam sistemi olarak, ulusal egemenlik kavramına dayanan modern devletin yönetimsel özüyle ve dolayısıyla neyin meşru olup neyin olmadığı tanımını yasallaştırma ve tekelleştirme hakkıyla uzlaştırmakta muazzam bir başarısızlığa uğramıştır. MK ayrıca İslami yönetim tecrübesinde tarihsel ve insani olanı ilahi veya kutsal olandan ayrıştırma yeteneksizliği bakımından da bir meydan okumayla karşı karşıyadır; dolayısıyla, yakın zaman içinde modern devletler dünyasında İslami yönetimin yapısı ve biçimi hakkında yaratıcı formüller sunmaları da muhtemel görünmemektedir. Kilit sözcükler: Modern Devlet, Arap Devleti, İslami Devlet, Müslüman Kardeşler, Siyasal İslam.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses and analyzes the Islamization project of the modern state offered by the Egyptian Muslim Brotherhood (MB), by asking simple, but critical, questions about the essential contradictions between the 'modern' and 'Islamic' state, and to what extent the putative Islamic state is expected to represent, or not, a modern state. So, I use a qualitative methodology for research which relies on textual and discourse analysis for the essential statements of the Egyptian MB on the state, government, Islamization and putative modern Islamic state; along with their practices which manifested in the political program of the Freedom and Justice Party (FJP) and the Egyptian Constitution 2012, approved by the Muslim Brotherhood. The conclusion suggests that in principle the MB does not express a rejection of the modern state but seeks to reconcile the modern state with what it believes to be the necessities of governance in Islam. So, its Islamization project does not threaten the modern state's indisputable characteristics, such as sovereignty, monopoly of use of violence, the rule of law, separation of powers, etc. However, the MB terribly failed to reconcile the Sharia as a system for life based on supreme divine reference, with the essence of governance in the modern state which is based on the concept of nation sovereignty and thus its right to legislate and monopolize the definition of what is legitimate and what is not. MB also faces a challenge of inability to distinguish what is historical and human in the Islamic governance experience from what is divine or sacred; so, it is unlikely - anytime soon - to provide inventive formulas about the nature and the form of Islamic governance in the world of modern states.