Ürün tasarımı ve stratejileri geliştirmede trend araştırmaları: Türkiye örneği
Trend researches in product design and strategies development: Turkey case
- Tez No: 569838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HIZIR TENGÜZ ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: tasarım ve trend, trend araştırmaları, tasarım süreçlerinde trend, trend ve strateji, trend araştırma teknikleri, Design and trend, trend research, trend in design process, trend and strategy, trend research techniques
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Ürün tasarımı, küresel ölçekte olduğu gibi Türkiye'de de firmalar ve organizasyonlar için gün geçtikçe önem kazanmakta ve bir rekabet unsuru haline gelmektedir. Firmalar, ürün tasarım süreçlerinde ve ürün tasarım süreçlerini içeren bu stratejik etkinlikte nasıl bir yön izleyeceği konusunda bilgi edinme ve becerilerini geliştirme ihtiyacı duymaya başlamaktadır. Trend araştırmaları, toplumdaki sosyo-kültürel değişimler, teknolojik ilerlemeler ve bu koşullara bağlı olarak kullanıcıların değişen ihtiyaç, beklenti, değerleri ve pazar dinamikleri ile ilgili firmaların geleceği ön görme becerilerine katkı sağlayan bir araştırma alanıdır. Firmalar, uzun vadede varlıklarını sürdürülebilir kılmak, kullanıcılara sunulmak üzere geliştirdikleri ürün ve hizmetlere değer katmak, yenilik ve inovasyon yaratma kabiliyetleri ile öne çıkmak için; artan bilgi edinme ihtiyaçları karşılama ve kendi yetilerini bu alanlarda geliştirme için trend araştırmalarından yararlanmaktadır. Bu bağlamda trend araştırmalarının, ürün tasarım süreçlerinde ve geleceğe yönelik vizyon strateji geliştirme faaliyetlerinde bir enstrüman olarak kullanılması endüstriyel ürün tasarımı bağlamında firmalara katkı sağlayacağı motivasyonundan hareketle tez çalışması araştırma kurgusu oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında; Türkiye'deki firmaların, ürün tasarım süreçlerinde ve ürün odaklı geleceğe yönelik vizyon strateji belirlemede trend araştırmalarının uygulama yöntem ve tekniklerinin neler olduğu ve trend araştırmalarından yararlanma biçimleri ve kısıtlarının araştırılması hedeflenmektedir. Çalışmanın alan araştırması kapsamında, Türkiye'de farklı sektörlerde faaliyet gösteren ve biri tasarım danışmanlık ofisi olmak üzere toplamda 4 firmanın yetkilileri ile yarı-yapılandırılmış açık uçlu sorular ile derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Alan araştırması kapsamında belirlenmiş firmalar ile gerçekleştirilen derinleme mülakatlar sonucunda edinilen bulgular; trend araştırmaları bağlamında literatürde kapsamlı ürün tasarım ve stratejileri süreçleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Product design has become a competitive factor for companies and organizations in Turkey as well as on a global scale. Companies has begun to feel the need to learn and develop their skills about how to react and which way they need to follow during their product design processes and the related strategic activities. The field of trend research is a kind, which enables to develop skills of future predictions of companies related with socio-cultural changes in the society, technological advances and the changing needs, expectations, values and market dynamics of the users depending on these conditions. Companies benefit from trend researches in order to keep their existence sustainable, add value to the products and services they have developed for the customers, get competitive advantage with the abilities of creating innovation, meet the needs of knowledge acquisition and develop their own skills in these areas. In this context, thesis research design has been organized based on the motivation of the trend researches to be used as an instrument in product design processes and vision strategy development activities for future directions. Within the scope of the work; it is aimed to search on the application methods and techniques, limitations of trend researches and the way of benefiting from trend researches. When it comes to the field work research, it was carried out as in-depth semi-structured interviews with open-ended questions with a total of four company authorities in Turkey through different sectors including one design consultancy company. The findings obtained as a result of the in-depth interviews with the companies determined within the scope of the field research; were compared with the processes mentioned in the literature in the context of trend research, comprehensive product design and strategies.