Ortaokul öğrencilerinde gayb algısı
Gayb perception in secondary school students
  1. Tez No: 569891
  2. Yazar: AYŞE FATMA YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. MAHMUT ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Gayb, Gayb algısı, Ortaokul öğrencileri, Mugayyebat-ı Hams, Gayb, Gayb perception, Secondary school students, Mugayyebât-ı Hams
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
“Ortaokul öğrencilerinde gayb algısını belirlemeye yönelik yapılan bu çalışmanın teorik kısmında ”gayb" kavramı ele alınmıştır. Bu çerçevede gaybın anlamı, mahiyeti, bilinme imkânı açıklanmış, mutlak ve izâfi gayb kavramları, mugayyebât-ı hams (beş gayb) hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, Kur'an-ı Kerim'e göre gaybın bilinme imkânı, meleklerin, cinlerin, peygamberlerin gaybı bilme imkânı ve gaybı yalnızca Allah'ın bileceği konularına yer verilmiştir. Hadislerde ve İslâm düşüncesinde gayb problemine de değinildikten sonra Kur'an-ı Kerim'de yer alan geçmişe, hâle ve istikbale dair gaybî haberler incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise, ortaokul öğrencilerinin gayb algısını belirlemeye yönelik uygulanan anket çalışmasından elde edilen bulgulara, bunların tablo halinde gösterilmesine, yorumlanmasına ve değerlendirilmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of gayb has been dealt with in the theoretical part of this study aimed at determining the perception of gayb in secondary school students. In this context, the meaning of the unseen, the nature of the unknown, the possibility of explanation, the concepts of absolute and authentic gayb, mugayyebât-ı hams (five gayb) was given information about. In addition, according to the Holy Qur'an, the possibility of knowing the informal, the angels, jinn, prophets and the possibility of knowing the informer only the things Allah knows will be covered. In the hadiths and Islamic thought, after mentioning the problem of gayb in the Qur'an, we tried to examine the news about the past, the reality and the future. In the second part of the study, the findings obtained from the questionnaire applied to determine the perception of the gayb perch of secondary school students, their interpretation and interpretation and evaluation are given.