Tarih öğretmenlerinin yapılandırmacı ölçme (otantik/alternatif) hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi (Ataşehir örneği)
Views of history teachers about constructivist (authentic / alternative) measurement: case of Ataşehir
  1. Tez No: 569936
  2. Yazar: SELEN KAYA YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik, Ölçme, Tarih Öğretmeni, Öğretmen Görüşü, Authentic, Measurement, History Teachers, View of Teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Dünyada çoğu alanda olduğu gibi, eğitimde de daima değişim görülmesi kaçınılmazdır. Bu zorunlu değişim, eğitimde birçok gelişmenin yaşanmasını sağlamaktadır. Bu değişimin amacı, bireylerin başarı seviyesini artırmak ve onlara değişmekte olan dünyada ihtiyaç duydukları beceri ve bilgiye erişimini sağlamaktır. Bireyleri yaşanılan çağın şartlarına uygun, hatta gelecek çağa yön verebilen yeteneklere haiz olarak yetiştirirken, bireylerin bilgi ve kabiliyetlerinin izlemesinde ölçme araçları oldukça büyük bir değere sahiptir. Tüm bunların sonunda öğretim sürecindeki hedeflere ne kadar ulaşıldığının sağlıklı bir şekilde belirlenmesi, ölçme araçlarıyla tespit edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, tarih öğretmenlerinin yapılandırmacı ölçme hakkındaki fikirlerini ortaya koymaktır. Çalışma betimsel tarama modeline uygun dizayn edilmiş olup veriler nitel bir anlayışla toplanmıştır. Araştırmada veriler 2018-2019 eğitim-öğretim yılında toplanmıştır. 96 lise tarih öğretmeni anket sorularını yanıtlamıştır bunlardan 18'inin verdiği yanıtlar anlamsız olduğundan değerlendirme sürecine katılmamıştır. 78 katılımcının anket formu değerlendirilmiştir. Daha sonra ise gönüllü 41 katılımcıyla yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Veri toplama süreci ve uygulama akışında sırasıyla; araştırma konusu belirlenmiştir, literatür taraması yapılmıştır, açık-uçlu anket ve yarı yapılandırılmış mülakat formlarının taslakları oluşturulmuştur. Formlara son şekli verildikten sonra, gerekli izinler alınmış, lise tarih öğretmenleri ile araştırma amaç ve kapsamı hakkında görüşülmüş, açık -uçlu anket formu uygulanmıştır, gönüllü katılımcılara ise yarı yapılandırılmış mülakat uygulanmış ve raporlaştırma yapılmıştır. Araştırma evrenini, 2018-2019 öğretim yılında İstanbul ili, Anadolu yakasındaki ortaöğretim kurumlarında çalışan tarih öğretmenleri oluşmaktadır. Bu evren içinden İstanbul ili Ataşehir İlçesi ortaöğretim kurumlarında görev yapan tarih öğretmenleri örneklemi teşkil etmektedir. Araştırmada kullanılan anketin evrenin tümüne uygulanması hedeflenmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde tarih öğretmenlerinin yapılandırmacı ölçme araçları hakkında bilgi sahibi oldukları ancak kullanım düzeylerinin değişkenlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is inevitable that there is always a progress and development in the field of education in parallel to change of the other fields in the World. This compulsory process of development brings many improvements and innovations in education along with it. The main purpose of these changes, developments and innovations is to increase the students' achievement levels, and to teach them some skills and let them access the information they will need in the ever developing world. While preparing the students to current age's needs and even improve their abilities to guide their future, alternative assessment instruments are very important to monitor students' talents. It is an undeniable fact that alternative assessment instruments are the ways to determine if the education and training have reached to their purposes. The aim of this research is to get a better knowledge of the history teachers' views about the constructivist assessment. To reach this goal, this study has been designed according to a descriptive survey model and all the data is combined with a qualitative view. In the research the data collection process was conducted in 2018 – 2019 Academic Year. From High schools, 96 history teachers participated and answered questionnaire and 18 of the participants' answers were found meaningless and they were not taken into account during the evaluation process of the research. The questionaire was evaluated according to the 78 participants' responses. Also, 41 participants were asked to answer a semi structured interview questions. In the data collecting process and application flow; reasearch subject was determined, literature background was analysed, drafts of semi structured interview forms were designed. After having the final draft of the forms, the necessary legal permissions were taken, high school history teachers were interviewed about the purpose and aim of the research and the questionaire was applied. To the volunteer participants, the semi structured interview form was applied and then the responses were reported. This research covers the history teachers from the secondary schools in the Asian Side of İstanbul in the 2018 – 2019 academic year. In this research, the history teachers from the high schools in Ataşehir District, İstanbul took part. It was aimed to apply the questionaire to all the participants. When the findings are evaluated, it is seen that the history teachers have knowledge about alternative assessment instruments but the frequency of their usage is variable.