Türkiye'de adli bilişimin gelişimi ve dijital delil incelemeleri
Development of computer forensics in Turkey and digital evidence investigations
- Tez No: 569937
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Hukuk, Kamu Yönetimi, Science and Technology, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Adli Bilişim, Dijital Delil, Bilişim Sistemleri, Bilişim Suçları, Computer Forensics, Electronic Evidence, Information Systems, Cyber Crimes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez çalışmasında adaletin gerçekleşmesine hizmet eden ve teknolojinin gelişmesiyle önemi her geçen gün artan adli bilişim bilim dalının nitel araştırma yöntemleri kullanılarak genel kabul görmüş prosedür ve tekniklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma esnasında hukuksal çerçeve ve tarihsel gelişim süreci incelenmiş, konu hakkında uzmanlaşmış güvenlik güçleri personeli, adli personel ve adli bilişim hizmeti sağlayan firmalar ile bilgi alışverişi yapılmıştır. Uluslararası alanda konu ile ilgili gelişmeler araştırılarak elde edilen bilgiler ülkemizdeki uygulamalar ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca adli bilişim ve dijital deliller hakkında önceden yazılan tez konularına Yüksek Öğretim Kurumu vasıtasıyla erişilerek eksik konular belirlenmiş ve özellikle bu eksikliklerin çalışma kapsamında giderilmesine gayret edilmiştir. Sonuç olarak, adli bilişim ve dijital delil inceleme konularında Türkiye'de ve Dünya'da tam bir standardın oluşturulamadığı, yeterli uzman personelin bulunmadığı ve adaletin yerine getirilebilmesi için teknolojinin yoğun kullanıldığı günümüzde uzman personel ve bu personelin bilgi seviyesinin artırılmasının oldukça önem arz ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to reveal the generally accepted procedures and techniques using qualitative research methods for the scientific branch of computer forensics, which serves the realization of justice and whose importance is growing each day with the development of technology. During the study, the legal framework and historical process of development were examined, and information exchange was performed with security force personnel, judicial personnel, and companies that provide judicial forensic services regarding the issue. Information obtained through research on developments related to the area in the international field were compared with the practices in our country. Incomplete subjects were specified by accessing previously written thesis topics regarding computer forensics and digital evidence through the Higher Education Council, and efforts were shown to resolve these deficiencies in the scope of the study. As a result, it was concluded that a complete standard has not been created in Turkey and around the World on the topics of computer forensics and the examination of digital evidence, that there are not adequate expert personnel, that technology is used intensely for the fulfillment of justice, and that it is quite important to increase the level of knowledge of expert personnel today.