Balıklarda biyofilm oluşumu ve kontrolü, izole edilen bakterilerin moleküler tanısı
Biofilms formation and control in fish molecular diagnosis of isolated bacteria
- Tez No: 569997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN POYRAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Biyofilm, EPS (Ekzopolisakkarit), Balık, Kimyasal Maddeler, Quarum Sensing, Doğal Maddeler, Biofilm, EPS (Exopolysaccharide), Fish, Chemicals, Quarium Sensing, Natural İngredients
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, balıklarda biyofilm oluşturan bakterileri moleküler metotlar kullanarak tanılamak ve biyofilm oluşumunun kontrolünü sağlamaktır. Bu amaçla proje kapsamında örnekleme için Aydın ilindeki balık satış bölgelerinde bulunan balıklar kullanılmıştır. Balıklardan izole edilen bakterilerin tanılanması yapılarak, biyofilm oluşumu için kalitatif ve kantitatif tarama yapılmıştır. Biyofilm oluşturan bakterilerin biyofilm oluşumu üzerindeki etkisini belirlemek için doğal ürünler olan kaya tuzu, sirke, limon suyu ile üç ürünün karışımı denenmiştir. Bu maddeler doğal olmaları, insan sağlığı üzerinde hiçbir toksik özelliğe sahip olmamaları ve maliyeti düşük olması nedeniyle tercih edilmiştir. Çalışma sonucunda, tanılanan bakterilerden Staphylococcus aureus, Lactococcus lactis, Staphylococcus warnei, Lactococcus garviae, Citrobacter youngae, Proteus vulgaris, Leuconostoc mesenterioides, Citrobacter freundii, Roultella ornithinolytica, Proteus penneri, Staphylococcus pasteuri, Moellerella wisconsensis, Enterobacter cloaceae, Enterobacter casseflavus, Enterobacter gallinarum, Staphylococcus epidermidis, Enterobacter fecalis, Staphylococcus capitis, Proteus mirabilis, Serratia marcescens' in biyofilm oluşturduğu gözlenmiştir. Sonuçta; kaya tuzu negatif, limon suyu durdurucu, sirke öldürücü, karışım ise öldürücü etki yapmıştır. Bu nedenle ilerleyen zamanlarda çalışmanın genişletilmesi gerektiği beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify biofilm forming bacteria in fish by using molecular methods and to control the formation of biofilm.For this purpose, fishes in fish sales regions in Aydın were used for sampling. Qualitative and quantitative screening for biofilm formation was performed by identifying bacteria isolated from fish.In order to determine the effect of biofilm-forming bacteria on biofilm formation, natural products such as rock salt, vinegar, lemon juice and three products were tested.These substances are preferred because they are natural, have no toxicity on human health and have low cost.As a result of the study,Staphylococcus aureus, Lactococcus lactis,Staphylococcus warnei, Lactococcus garviae, Citrobacter youngae, Proteus vulgaris, Leuconostoc mesenterioides, Citrobacter freundii, Roultella ornithinolytica, Proteus penneri, Staphylococcus pasteuri, Moellerella wisconsensis, Enterobacter cloaceae, Enterobacter casseflavus, Enterobacter gallinarum,Staphylococcus epidermidis, Enterobacter fecalis, Staphylococcus capitis, Proteus mirabilis, Serratia marcescensbiofilm was observed. After all; rock salt negative, lemon juice stopper, vinegar killer, the mixture has made lethal effect.Therefore, it is expected that the study should be expanded in the future.