XIX. yüzyıl ortalarında niş kazasının sosyal ve ekonomik durumu
The social and economic situation pf XIX. century
- Tez No: 570064
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik durum, hayvancılık, meslekler, Osmanlı Devleti, Sırbistan-Niş, Sosyal hayat, Sosyal yapı, Tarım, Temettuat Defterleri, Economic situation, animal husbandry, occupations, Ottoman State, SerbiaNis, Social life, Social structure, Agriculture, Temettuat Registers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, herkesten gelir durumuna uygun vergi toplanması amacıyla yapılan reformu yerine getirmek için XIX. yüzyıl ortalarında Osmanlı Devleti'nde yapılan nüfus, arazi ve emlak sayımının sonucu olarak ortaya çıkan Temettuat defterleri esas alınarak yapıldı. Bu çalışmada sözü geçen defterlerde mevcut bilgileri kullanarak Niş şehrinin ekonomik ve sosyal durumunu göstermek amaçlanmaktadır. Temettuat defterlerinin incelenmesiyle elde edilen bilgiler, sayılan nüfusun meslekleri, sahip olduğu gayrimenkulleri, kullandığı toprakları, ellerinde olan hayvan türleri, ödedikleri vergi miktarları, genel gelirleri vb. hakkında fikir vermektedir. Çalışmada kullanılan ana yöntem, mevcut bilgilerin sınıflandırılıp sayılmasıyla farklı yerleşim birimlerine, dini veya etnik gruplarla meslek gruplarına göre istatistik yapılmasına dayanmaktadır. Sonuç olarak, zengin ve fakir, Müslüman ve Hristiyan, toprak sahibi olan ve olmayan n1üfus arasındaki karşılıklı ilişkiler ortaya çıkarılmıştır. Sonuç kısmında, Niş şehrinin nüfusunun üç ana gruba ayrıldığı görülmektedir. Sosyal tabakalaşmanın üst kısmını büyük toprak sahipleri, yüksek rütbeli devlet görevlileri ve zengin Hristiyan tüccarlar oluşturmaktadır. Orta düzey, bölgedeki yüksek ve orta gelirli esnaf ve ziraatçileri; alt düzey, düşük gelirli esnaf ve işçileri içine alır. Bunlar arasında ek gelir sağlayabilmek için çoğu kez askeri hizmete giren Müslüman esnafı da bulunmaktadır. Şehir ekonomisi, gelişmiş gibi görünse de elde edilen vergi geliri, devlet görevlilerine ödenen maaşları aşmadığı için şehrin öneminin ekonomik kapasitesinden değil, kaza merkezi olmasından kaynaklandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
.This study is based on Temettuat registers, an Ottoman survey conducted in midnineteenth century as a preparation for an extensive tax reforms aimed at abolishing intermediaries in tax collection process. The aim of the study is to present the economic and social situation in the city of Niš based on the available data collected from the above-mentioned registers. The information obtained from the examination of Temettuat registers provides insight into the occupation of surveyed population, their real estate property, land in their position, animals they were holding, taxes they were paying and their overall income, among others. The main method applied in the study was to classify and sum the available data in order to create statistics related to different residential areas, religious or ethnic communities and occupation groups. As a result, interrelations between reach and poor, Muslim and Christian, land owners and landless population, were brought to light. In conclusion, we suggest that the population of the city can be divided into three main population groups. The upper social layer encompasses big landowners, higher state officials and wealthy Christian merchants. The middle layer contains artisans and agriculturers; the lower layer contains low income artisans and workers. Muslim artisans who were often joining military service to provide additional income belong to this group. While the city economy may seem well developed, the total obtained tax income is below the costs of wages for state officials which leads us to conclude that the significance of the city resides more in its position as the center of a province, than in its economic capacities.