Birlikte yaşama kültürü bağlamında kültürlerarası etkileşimler: Konya örneği
Intercultural effects in the context of culture of living together: Konya sample
  1. Tez No: 570071
  2. Yazar: ERHAT YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Culture, Culturalization, Intercultural Communication, Globalization, Cultural Diversity, Social Differences, Living Together
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada birlikte yaşama kültürü ve kültürlerarası meydana gelen etkileşimler kavramsal ve kuramsal çerçevede tartışılmaktadır. Farklı etnik unsurların toplumsal alanda nasıl bir işlev gördükleri üzerinde durulmaktadır. Genelde dünya toplumlarında özelde de Türkiye toplumunda farklı etnik unsurların birlikte yaşadığı görülmektedir. Bu noktada Türkiye'de uzun yıllar boyunca birlikte yaşayan Türk-Kürt unsurlarının geçmişten günümüze kadar birlikte yaşama serüveni ele alınmaktadır. Bu iki unsurun birlikte yaşama sürecinde karşılıklı olarak iç içe geçip geçmedikleri, karşılıklı iki kültür arasında etkileşimin meydana gelip gelmediği sorunsalı incelenmeye çalışılmaktadır. Bu çalışma Türk-Kürt unsurlarının tarihsel birlikteliğinden yola çıkarak asıl olarak günümüzdeki karşılıklı ilişkileri ortaya çıkarması açısından önem arz etmektedir. Bu çerçevede nitel araştırmanın sağladığı sınırlılıklar dâhilinde Konya'da birlikte yaşayan iki kesimle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Hem kavramsal ve kuramsal çerçevede hem de sahada elde edilen veriler ışığında birlikte yaşamanın imkânları ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Anahtar Kavramlar: Kültür, Kültürleşme, Kültürlerarası İletişim, Küreselleşme, Kültürel çeşitlilik, Toplumsal Farklılıklar, Birlikte Yaşama.
Özet (Çeviri)
In this study, the culture of living together and cross-cultural interactions have been discussed in a conceptual and theoretical framework. It is emphasized how different ethnic elements function in the social field. It is seen that too many ethnic groups have been living together generally all over the world and specially in Turkey. At this point, the experiences of Turkish and Kurdish ethnical groups which lived together from past to present is handled. In the living together process of both ethnical groups, some problematics, includes being engage both cultural structures, possible interactions coming out between these ethnical groups, have been discussed. This study is fundemantally significant in terms of revealing today's correlations of cultural interactions which depending on historical background. Within the boundaries of qualitative research, interviewes have been carried out between both groups living together in Konya depply. Finally, it has been tried to evalute the potentials of living together on the basis of datas produced as conceptual, theoretical and practical.