Bakım onarım verilerinin analizi
Analysis of maintenance and repair data
- Tez No: 570159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA KAPAN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, Tekrarlayan Veri, Homojen Olmayan Poisson Süreci, Reliability, Recurrent Data, Non-Homogeneous Poisson Process
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Gelişen teknoloji ve rekabet ortamında bakım konusuna verilen önem giderek artmaktadır. Endüstride değişen koşullar zamanla bakım anlayışının da değişmesine neden olmuştur. Güvenilirlik merkezli bakım ise bu değişime uyum sağlayan ve sistemdeki bakım gereksinimlerini belirleyen süreçtir. Gerekli görülen bakım işleri ve aralıklarının belirlenmesi için güvenilirlik analizi son derece önemlidir. Birden fazla tamir edilebilir benzer sistemlerin güvenilirlik analizi yapılırken, hangi analizlerin yapılacağına, trend olup olmadığına bakılarak tekrarlayan veriler için parametrik ve parametrik olmayan modeller kullanarak karar verilir. Parametrik modellere; genel yenileme süreci, homojen Poisson süreci, homojen olmayan Poisson süreci ve birleşik Poisson süreci sayılabilir. Parametrik olmayan modelde de ortalama kümülatif fonksiyon kullanılarak sonuca ulaşılmaya çalışılır. Bu tez çalışmasında, bir havayolu şirketinin filosunda bulunan uçakların burun iniş takımlarına ait bakım verileri, tekrarlayan veriler için parametrik ve parametrik olmayan model kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In developping technology and competition environment, the importance of maintenance is increasing gradually. Changing conditions in industry brought about change in the perception of maintenance. Reliability centered maintenance is the process adaptive to this change and the process determining the reliability needs in the system. In order to define the necessary maintenance works and their interval, reliability analysis is highly important. In doing reliability analysis of more than one repairable similar systems, which analyzes to do are determined by using parametric and non parametric models for recurrent event data considering if it is trend or not. For parametric models, we consider general renewal process, homogeneous Poisson process, non-homogeneous Poisson process and branching Poisson process. In non-parametric model, we try to reach the result by using average cumulative function, In this thesis work, maintenance data belonging to nose landing gear of planes in an airline company's flee is analysed by using parametric and non-parametric model for recurrent data.