A method for brain tumor classification from mri images using deep learning and image enhancement techniques
Derin öğrenme ve görüntü iyileştirme teknikleri ile beyin tümörlerinin mr görüntüleri kullanılarak sınıflandırılması
  1. Tez No: 570165
  2. Yazar: KEREM SALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Öğrenme, Konvolüsyonel Sinir Ağı, Faster R-CNN, Sınıflandırma, Beyin Tümörü, Deep Learning, Convolutional Neural Network, Faster R-CNN, Classification, Brain Tumor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Manyetik rezonans (MR) insan beynindeki tümörlerin tanısında yararlı bir yöntemdir. Bu çalışmada, tümör içeren bölgeleri tespit etmek ve bu bölgeleri üç farklı tümör kategorisinde (meningioma, glioma, pituitary) sınıflandırmak için MRI görüntüleri analiz edilmiştir. Derin öğrenme, görüntü sınıflandırma işleri için nispeten yeni ve güçlü bir yöntemdir. Bu nedenle, bu çalışmada bir deep learning metodu olan faster R-CNN kullanılmıştır. Sınıflandırıcı eğitimi ve testi için 233 hastanın 3064 beyin MR görüntülerini (708 meningioma, 1426 glioma, 930 pituitary) içeren kamuya açık veriseti kullanılmıştır. Faster R-CNN yöntemi ile % 93.14 oranında bir başarım sağlanmıştır ve bu oran aynı veri setini kullanan benzer çalışmalardan daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Magnetic resonance imaging (MRI) is a useful method for diagnosis of tumors in human brain. In this work, MRI images have been analyzed to detect the regions containing tumor and classify these regions into three different tumor categories: meningioma, glioma, and pituitary. Deep learning is a relatively recent and powerful method for image classification tasks. Therefore, faster Region-based Convolutional Neural Networks (faster R-CNN), a deep learning method, has been utilized in this study. A publicly available dataset containing 3,064 MRI brain images (708 meningioma, 1426 glioma, 930 pituitary) of 233 patients is used for training and testing of the classifier. It has been shown that faster R-CNN method can yield an accuracy of 93.14% which is higher than the related work using the same dataset.