2024 alüminyum alaşımının korozyonunu önlemek için kahve atıklarının(ekstraktı) kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the availability of spent coffee to prevent corrosion of 2024 aluminum alloys
  1. Tez No: 570166
  2. Yazar: ABDOULLAHI MOHAMADOU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SADRETTİN ZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Corrosion, aluminium AA2024, coffee waste(spent), inhibitor. 2019, 67 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Hava, su ve toprak gibi çeşitli ortamlarda metal ve alaşımlarının kimyasal veya elektrokimyasal yolla özelliklerini kaybetmesi ya da bozulması olarak tanımlanan korozyon, evrensel bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Korozyonun neden olduğu kayıplar yüzünden her yıl ülkeler, bütçelerinde belli bir pay ayırmak durumunda kalmaktadır. Bu kayıplar tek başına malzemelerin bozulması ya da kaybı olmasının dışında hasar gören parçaların bakım, onarım ve değiştirilmesi maliyetlerini de kapsamaktadır. Korozyonun neden olduğu bu ekonomik ve çevresel etkiler, metallerin kullanıldığı köprüler, otoyollar, petrol ve gaz boru hatlarında, kimyasal üretim yapan tesislerdeki boru hatları ve tanklarda, su ve atık su boru hatlarında bariz bir şekilde görülmektedir. Demirden sonra en yaygın kullanım alanına sahip metal olan alüminyum ise özellikle havacılık ve uzay sanayinde stratejik bir öneme sahiptir. Bu yüzden alüminyum korozyonunun önlenmesi ayrı bir önem arz etmektedir. Bu korozyonu önlemek için son yıllarda yapılan çalışmalarda artış gözlenmektedir. Bu çalışmalarda çevre dostu, ucuz ve kolay elde edilebilen korozyon önleyici malzemeler üzerine odaklanılmıştır. Bu çalışmada 2024 alüminyum alaşımının korozyonunu önlemek için kahve atıkları ve ekstraktlarının ucuz ve çevre dostu doğal bir kaynak olması nedeniyle organik inhibitör olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalarda, 2024 alüminyum alaşımının hidrojen gazı çıkışına dayalı ve elektrokimyasal yöntemle; farklı sıcaklıklarda (25°C, 35°C ve 45°C'de), ve farklı inihbitör derişimlerinde (100 mg/L, 200 mg/L, 300 mg/L, ve 400 mg/L'de) kahve atıklarının korozyon inhibitör etkinliği incelenmiştir. Yapılan testler sonucunda, 100 mg/L ve 200 mg/L'lik derişimler için en iyi inhibitör etkinliği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimesi: Korozyon, alüminyum AA2024, Kahve atığı(telvesi), inhibitör. 2019, 67 sayfa.
Özet (Çeviri)
Corrosion, defined as the degradation or losing their properties of metals and their alloys by chemical or electrochemical ways in various environments such as air, water, and soil, is a universal phenomenon. Due to the losses caused by corrosion, countries have to allocate a certain share in their budgets every year. These losses include the costs of maintenance, repair and replacement of damaged parts as well as the deterioration or loss of materials. These economic and environmental impacts caused by corrosion are evident in bridges where metals are used, in highways, in oil and gas pipelines, in pipelines and tanks in chemical manufacturing plants, in water and wastewater pipelines. Aluminum, which has the most common usage after iron, has a strategic importance particularly in aerospace industry, for that reason, the prevention of aluminum corrosion is of particular importance. In order to prevent this corrosion, the studies carried out in recent years have multiplied. These studies focused on environmentally friendly, inexpensive and easily obtainable anti-corrosion materials. The objective of this study is to evaluate coffee wastes and extracts as organic inhibitors due to being a cheap and environmentally friendly natural resource in order to prevent corrosion of 2024 aluminum alloy. In experimental studies, 2024 aluminum alloy based on hydrogen gas output and electrochemical method; corrosion inhibitor of coffee waste at different temperatures (25°C, 35°C and 45°C), and different inhibitor concentrations ( 100 mg/L, 200 mg/L, 300 mg/L, and 400 mg/L) efficacy was investigated. As a result of the tests, the best inhibitory activity was determined for 100 mg/L and 200 mg/L concentrations.