Sexual morality and power relations in contemporary academy
Akademide cinsel ahlak ve iktidar ilişkileri
  1. Tez No: 570211
  2. Yazar: MURAT CEM ÖZTÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KEMAL KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Foucault, etik, öznellik, iktidar, tahakküm, cinsellik, rıza, akademi, Foucault, ethics, subjectivity, power, domination, sexuality, consent, academy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Toplumsal Düşünce Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tezi yazarken Foucault'nun külliyatına dalıp cinsellik, rıza, iktidar, tahakküm gibi kavramları kullanarak toplumdaki cinsel ahlak ve iktidar ilişkilerinin nasıl kurulduğunu analiz etmeye ve incelemeye çalıştım. Ve Foucault'nun 1960'ta kaleme aldığı ''Deliliğin Tarihine Önsöz'' metnini başlangıç noktası olarak belirledim. Bu önsözde Foucault, pratiğinin -adına ne dersek deyelim- felsefe yapma ya da düşünce sistemleri tarihini yazma yöntemini belirgin bir şekilde ortaya koyuyor. Bu yöntemi açıklamam gerekliydi çünkü toplum ve bir mikro toplum ya da mikro toplumsal ilişkiler alanı olarak ve daha da önemlisi düşüncenin üretildiği bir kurum olarak akademideki iktidar ilişkilerini ve hakikat oyunlarını tanımlarken Foucault'nun kullandığı düşünce sistemini ve kavramları açıklayabilmek ve inceleyebilmek için onun tarihsel pratiğini ve alet çantasını ödünç aldım. Foucault'nun bilginin ve hakikatin nasıl kurulduğunu ortaya serme biçimi ve iktidarın nasıl uygulandığını açıklama biçimi kaçınılmaz olarak beni, onun etiği bir özgürlük pratiği olarak ele aldığı yaklaşımına getirdi. Ve iki farklı metni, cinsel ahlaka farklı felsefi ve etik yaklaşımlarından dolayı incelemeye karar verdim. Bu metinlerden biri Michel Foucault, Jean Danet ve Guy Hocquenghem'in 1978'de Fransa'da cinsel ilişkilere yasal yaş sınırı koymaya çalışan yasaya karşı imzaladıkları metni açımladıkları radyo programının deşifre hali ''Cinsel Ahlak ve Yasa'', bir diğeriyse 2018'de dünyanın birçok akademisyeninin New York Üniversitesi'ndeki kadın profesör Avital Ronell'in erkek öğrencisine karşı cinsel tacizden sorgulandığı soruşturmada onu savunmak üzere üniversiteye gönderdikleri mektup. Sorgulamak istediğim sorular şunlar: Hangi tarihsel hakikatler, toplumsal roller, ilişkiler ve stratejiler hala akademide kabul görüyor ve bu hakikatler tarih içinde nasıl kuruldu? İktidar ilişkileri toplumsal cinsiyete ya da entelektüel seviyeye göre farklılık gösterir mi yoksa cinsellik hakikatin yeni bir biçimi mi? Tahakküme karşı direniş biçimleri neler olabilir ve yeni kurulan hakikatlere dayanan bir direniş biçimini, başka bir tahakküme dönüşmeden örgütleyebilmek olası mıdır?
Özet (Çeviri)
While writing this thesis, my goal was to delve into Foucault's body of work and to critique and analyze the constitution of sexual morality and power relations in society by using the notions of sexuality, consent, and power vs domination. To achieve this, I start with ''Preface to the History of Madness'' that Foucault wrote in 1960. In this preface, Foucault clearly explains his practical method, be it philosophy or the history of thought systems. This was essential since I tried to use his historical practice and borrow his toolkit to analyze and sum up both his thoughts and the notions he used. I also used these methods to define power relations, or games of truth, in order to explain the relations in academy - one of the micro cosmos of society and social life, but especially a place regarded as the institution of thought. Foucault's explanation on how knowledge and truth is formed and how power is practiced will bring me to his approach of ethics as a practice of freedom. I will compare the philosophical approach in ''Sexual Morality and Law'' (a debate between M. Foucault, Jean Denet, and Guy Hocquenghem in 1978 debating the idea of abolishing age of consent laws in France) vs. the defense letter of academics in 2018 for the female professor, Avital Ronell, in the case of sexual harassment towards her male student. Questions I aim to raise are: Which historical truths, social roles, relations, and strategies still circulate in both society and academy in the form of morality and how were these truths formed historically? Do power behaviors necessarily change based on the gender or intellectual level or is sexuality just another form of truth? What could be the forms of resistance to overcome domination without forming another domination based on newly constituted truths?