Sertlehim bağlantılarının ön yüzey hazırlıkları ve tahribatı ve tahribatsız muayene yöntemlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 57022
  2. Yazar: HASAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: NERMİN KURŞUNGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sertlehimleme, tahribatlı muayene, tahribatsız muayene, gözle muayene, ultrasonik muayene
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
IV ÖZET Birleştirilecek parçalarda ergime olmamasından dolayı, kaynağa göre birçok avantajlara sahip olan sertlehimleme işlemi, uzay ve havacılık sanayiinde, pahalı yatırım malzemelerinden olan türbin stator parçalarının tamirinde, beyaz eşya endüstrisinde ve daha birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir serdenim bağlantısında yüksek bir kalite düzeyi sağlamak için, üretimin tüm kademelerinde kapsamlı bir kalite kontrolü yapılmalıdır. Dolayısıyla yüzey hazırlama teknikleri ve muayene yöntemleri önem kazanmaktadır. Bu sebeplerle serttenim bağlantılarında yüzey hazırlama tekniklerinin ve muayene yöntemlerinin daha iyi anlaşılması için, böyle bir çalışma yapmaya karar verilmiştir. Çalışmada, sertlehim hakkında genel bilgiler verildikten sonra yüzey hazırlama teknikleri, bağlantılarda meydana gelebilecek hatalar ve tahribatlı ve tahribatsız muayene yöntemleri, mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Since brazing components do not melt, when compared with welding, brazing having lots of advantages, is used widely in aerospace industry, maintenance of expensive turbine stator components, electronics and in other industries. To obtain high quality in a brazed joint, a comprehensive quality control should be employed. For this reason, surface preparing techniques and inspections are very important. Consequently, to understand surface preparing techniques and inspections of brazing joints, this topic has been studied. In this study, first general information about brazing have given, then surface preparation techniques, the failure that may occur at joints, destructive and nondestructive techniques have been explained. Keywords : Brazing, destructive test, nondestructive test, visual examination, ultrasonic inspection.