Yönetim fonksiyonlarının iş yaşam kalitesi üzerindeki etkisi: Sağlık sektöründe hemşireler üzerine bir uygulama
The effect of management functions on working life quality: A practice on nurses in the health sector
- Tez No: 570364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELAHAT ÖNEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, İş Yaşam Kalitesi, Koordinasyon, Planlama, Yönetim ve Organizasyon, Coordination, Management and Organization, Nurse, Planning, Working Quality Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak derinlemesine görüşme yoluyla alanında hizmet veren 20 hemşire ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilerek yapılmış olup yönetimin temel fonksiyonlarından planlama ve koordinasyon fonksiyonlarının iş yaşam kalitesi üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu belirlemek üzere yapılmıştır. Bu süreçte hemşirelerin sorunları, güçlükleri, iletişim ve ilişki süreçleri ve mesleki alana atılmadan önce aldıkları eğitimin yeterliliği üzerinde de değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma, Kırıkkale ilinde Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren Yüksek İhtisas Hastanesi ve Kırıkkale Üniversitesine bağlı olarak hizmet veren Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapan hemşire personel ile yürütülmüştür. Verilerin toplanması araştırmanın amacı doğrultusunda literatür taraması ve uzman görüşü neticesinde oluşturulan veri toplama aracı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma süreci 01.11.2018 ve 15.06.2019 tarihleri arasında sınırlı tutulmuştur. Verilerin toplanması, analizinin yapılması ve sonuçların verilmesi bu süre ile sınırlandırılmıştır. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında MAXQDA 18' nitel veri analizi programı aracılığı ile kategori haline getirilmiş ve analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen başlıca sonuçlar ise şu şekildedir: Kamu sağlık birimlerinde planlama ve koordinasyon süreçlerinin yetersiz kaldığı ve hemşirelerin iş yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkiler bıraktığı belirlenmiştir. Hemşirelerin büyük çoğunluğunun iş yaşam kalitesinin düşük olduğu ve üst yöneticileri ile iletişim ve ilişki kurma konusunda sorunlarının olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin iş yükünün fazla olduğu, nöbet sisteminin ağır olduğu, alınan mesleki temel eğitimin uygulama safhasında yetersiz kaldığı belirlenmiştir. Araştırma, sağlık sektörünün en önemli uygulayıcılarından olan hemşirelerin kendi açısından süreci değerlendirmeleri ve bu yönde sonuçlar elde etmek adına önemlidir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted through face-to-face interviews with 20 nurses serving in the field through in-depth interviews using qualitative research methodology and it was carried out to determine the impact of planning and coordination functions on the quality of working life. In this process, nurses' problems, difficulties, communication and relationship processes and the adequacy of the training they received before being taken into the professional field were evaluated. The research was carried out with the nursing staff working in the Yüksek İhtisas Hospital in Kırıkkale province and the Faculty of Medicine Hospital in Kırıkkale University. The data collection was carried out with the data collection tool which was formed as a result of literature review and expert opinion for the purpose of the research. The research process was limited between 01.11.2018 and 15.06.2019. Data collection, analysis and results are limited to this period. The data were categorized and analyzed using the MAXQDA 18 'qualitative data analysis program. The main results obtained from the study are as follows: It was determined that the planning and coordination processes in public health units were inadequate and the nurses had negative effects on the quality of working life. It was determined that the majority of nurses had low quality of life and had problems in establishing communication and relations with their top managers. It was determined that the workload of the nurses was high, the sentry system was heavy and the vocational basic education received was inadequate during the practice phase.. The research is important for the nurses, one of the most important practitioners in the health sector, to evaluate the process for themselves and to obtain results in this direction.