Jeolojik dayanım indeksinin (GSI) farklı yöntemlerle belirlenmesi
Determination of Geological Strength Index in different rock masses
- Tez No: 570371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: GSI, Hoek-Brown, Yapısal Özellik Puanı, Süreksizlik Yüzey Koşulu, RQD, GSI, Hoek-Brown, Structural Property, Discontinuity Surface Condition, RQD
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Jeolojik Dayanım İndeksi (GSI) parametresi, Hoek ve Brown tarafından farklı jeolojik koşullarda kayaç kütlesi dayanımındaki azalmaların tahminini sağlamak için geliştirilen ve RMR yerine ölçüte dahil edilen bir parametredir. Bu parametre zamanla farklı araştırmacılar tarafından geliştirilerek belirlenmeye çalışılmıştır. Bu tez kapsamında farklı araştırmacılar tarafından önerilen üç farklı yöntem kullanılarak GSI parametresinin belirlenmesi amaçlanmıştır. I. Yöntemde kaya kütlesi sınıfları için önerilen kaya kütlesinin yapısını ve süreksizlik yüzey koşullarını esas alarak GSI puanı belirlenmiştir. II. Yöntemde GSI grafiğindeki süreksizlik yüzey koşulunun ve kaya kütlesi yapısının doğrudan ve duraylı bir şekilde tayini amacıyla ölçülebilen ve tanımlanabilen“Yapısal Özellik Puanı (SR)”ve“Süreksizlik Yüzey Koşulu Puanı (SCR)”olarak tanımlanan bir puanlama sistemi kullanılmıştır. III. Yöntemde GSI grafiğinde Süreksizlik Yüzey Koşulu Puanı (JCond89) ve Kaya Kalite Göstergesi (RQD) ile GSI değeri grafikten daha duyarlı ve ölçülebilen bir değer olarak elde edilmiştir. Bu çalışmada GSI'nin belirlenmesi için farklı litolojik özelliklere sahip 8 lokasyon seçilmiştir. Bu lokasyonlar Kızıldağ Ofiyolitine ait peridotit, Kızıldere Formasyonuna ait marn ve kumtaşı, Delihalil Bazaltına ait masif bazaltlar ve vesiküler bazaltlar, Ahırdağı Formasyonu kireçtaşları, Toklu Formasyonuna ait killi kireçtaşı ve Yenicekale Formasyonuna ait Heyik Çakıltaşları olarak belirlenmiştir. I. Yöntem, II. Yöntem ve III. Yöntem kullanılarak, sekiz farklı lokasyon için GSI değerleri belirlenmiştir. Genel olarak üç yöntemde de birbirine yakın GSI değerleri elde edilmiştir. Üç yöntem kendi arasında değerlendirilerek regresyon analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Geological Strength Index (GSI) is a parameter developed by Hoek and Brown to estimate the reductions in rock mass strength under different geological conditions and is included in the criterion instead of RMR. This parameter has been evolved and determined by different researchers. The aim of this thesis to determine the GSI parameter using three different methods proposed by different researchers. In the I. Method, GSI score was determined based on the structure of the rock mass and the discontinuity surface conditions proposed for the rock mass classes. In the II. Method, a scoring system defined as“Structural Feature Score (SR)”and“Discontinuity Surface Condition Score (SCR)”which can be defined for direct and stable determination of discontinuity surface condition and rock mass structure in GSI graph. In the III. Method, the GSI value of the Discontinuity Surface Condition Score (JCond89) and the Rock Quality Indicator (RQD) were obtained as a more sensitive and measurable value than the graph. In this study, eight locations with different lithological characteristics were selected for the determination of GSI. These locations are identified as peridotite of Kızıldağ Ophiolite, marl and sandstone of Kızıldere Formation, massive and vesicular basalts of Delihalil Basalt, limestones of Ahırdağı Formation, clayey limestone of Toklu Formation and Heyik Pebbles of Yenicekale Formation. By using I., II. and III. methods, GSI values were determined for eight different locations. In general, GSI values were obtained close to each other in all three methods. Regression analysis were performed by comparison three methods.