Hellenistik ve Roma Dönemi'nde Küçük Asya'daki kütüphaneler
Libraries in Asia Minor in Hellenistic and Roman Period
- Tez No: 570392
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Bilgi ve Belge Yönetimi, Archeology, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Kütüphane, Arşiv, Yazının Gelişimi, Kütüphane Türleri, Hellenistik ve Roma dönemi, Küçük Asya, Library, Archive, Development of Writing, Library Type, Hellenistic and Roman Period, Asia Minor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
“Hellenistik ve Roma Dönemi'nde Küçük Asya'daki Kütüphaneler”adlı bu çalışmada tarih boyunca tüm dönemlerde önemli bir yeri olan, arşiv ile kütüphane binalarının özellikleri ve bulunduğu yerler kronolojik bir sıralama ile ele alınmıştır. Bu çalışmada Hellenistik ve Roma öncesi dönemlere de değinilerek bu yapıların gelişimine dikkat çekilmektedir. Sadece yapı değil, kütüphane ve arşiv binalarının önemi üzerinde de durulmuştur. Yazının bulunuşu ile birlikte, gelişen medeniyetlerde bilgilerin depolanması ihtiyacı kütüphane ve arşivlerin MÖ 3000 yıllarında ortaya çıkmasına neden olmuştur. Saray, tapınak ve özel arşivler ortaya çıkmıştır. Bu yapı türleri, tez çalışması içerisinde belirtilmiştir. Her dönemde önemli olan bu yapılar, zaman içinde daha da gelişmiş ve kültürler arası etkileşim ile her uygarlıkta inşa edilmişlerdir. Kütüphane ve arşivlerden ele geçen tablet, papirüs ve parşömenlerin içeriğinde genelde ticari, siyasi, dini ve edebi konular yer almıştır. Küçük Asya Hellenistik ve Roma Dönemi kütüphaneleri; türlerine, mimari özelliklerine ve konumlarına göre incelenmiştir. Ancak Küçük Asya'da bulunan Hellenistik ve Roma dönemine ait kütüphane ve arşiv yapılarının birçoğunun kalıntıları günümüze kadar ulaşmadığı için, mimari kalıntıları olmayan kütüphane ve arşiv yapıları antik kaynakların aktardığı bilgiler kadarı ile ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study entitled“Libraries in Asia Minor in Hellenistic and Roman Period”the characteristics and the location of archive and library buildings, which have an important place in all periods throughout history, were studied. In this study, referring also to the pre-Hellenistic and pre-Roman periods, attention is drawn to the development of these structures. Not only the structure, but also the importance of archives and library buildings has been emphasized. With the invention of the writing, it became necessary to store information in developing civilizations. This requirement led to the emergence of libraries and archives in 3000 BC. Palaces, temples and private archives have emerged. Such types of structures, were mentioned in this study. These structures, which were important in every period, over time more developed and they were built in every civilization with intercultural interaction. The contents of whiting materials such as tablets, parchments and papyrus etc., unearthed in libraries and archives, were generally trade, politics, religion and literature. The Hellenistic and Roman archives and libraries of Asia Minor were analyzed according to their types, architectural features and location. However, since most of the library and archives belonging to the Hellenistic and Roman Periods in Asia Minor do not reach to the present day, the libraries and archives which are not architectural remains have known as much as the information transmitted by ancient sources.