Sahîh-i Buhârî'nin temennî kitâbı'nın muhteva değerlendirmesi
Evaluation of the characteristics of the Sahih-i steam
  1. Tez No: 570454
  2. Yazar: BAKİ GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEMSETTİN KIRIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Buhârî, Sahîh, Temennî, Kitap, Bâb, Bukhari, Sahih, Steom, Book, Bab
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İslam teşri ana kaynaklarını, Kur'ân ve Sünnet oluşturmaktadır. Sünnet'in bize ulaşması konusunda en önemli kaynaklardan biri de şüphesiz Sahîh-i Buhârî'dir. Bu nedenle tezimizde temennî konusunu, Buhârî özelinde araştırdık. Ülkemizde Buhârî, ya aşırı yüceltilerek kutsallık addelilmekte ya da hiç değeri bilinmemektedir. Bu aşırılıklardan dolayı gerçek Buhârî'yi ve Sahîh'ini tanımak ve tanıtmak adına birinci bölümde Buhârî'nin hayatını geniş çapta ele almaya çalıştık. İkinci bölümde Câmiu's-Sahîh'in içeriği ve farklı yönleri tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde Temennî Kitâb'ının muhteva değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirmede, hadis içeririsinde geçen temennî edatlarına ve bazı kelimelerin şerhlerine de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Qur'an and the Sunnah are the main sources of the Islamic law. One of the most important sources of circumcision to reach us is Sahih Bukhari. For this reason, we tried to make steom which is the subject of our research, in Bukhari. inDur Courtry Bukhari is excessive or addelil highly exalted holiness is not known any value. In order to recognize and introduce the real Bukhari and Sahih because of these excesses, in the first chapter, Bukhari's life was tried to be discussed in a wide scale. In the second part, the content and different aspects of Jamiu-Sahih were introduced. in the third chapter, the content of steom Kitâb was evaluated. In the evaluation, the hadiths are mentioned in the prepositions of the wishes and the words of some words.