NOAA-AVHRR termal bant verileri kullanılarak çukurova bölgesinin aylık ortalama precıpıtable water haritalarının oluşturulması
Using NOAA-AVHRR thermal band data to create monthly average precipitable water maps of cukurova region
- Tez No: 570502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR YİĞİT YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Meteoroloji, Meteorology
- Anahtar Kelimeler: Yoğuşabilir Su Buharı Miktarı, NOAA/AVHRR, Parlaklık Sıcaklığı, Ravinsonde Rasatı, Precipitable water, NOAA/AVHRR, Brightness Surface Temperature, Rawinsonde Observation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, önemli bir üst atmosferik değişken olan Toplam atmosferik yoğuşabilir su buharı miktarı(PW) NOAA-AVHRR termal bant uydu verileri kullanılarak hesaplanmıştır. PW parametresi küresel ısınma, atmosferik geçirgenlik, atmosferik bulanıklık, dünyanın enerji döngüsü, yağış gibi dünyadaki tüm ekosistemleri etkileyen bir değişkendir. Çalışma bölgesi olarak seçilen Çukurova bölgesinde sadece bir adet noktasal PW ölçümü yapan meteoroloji istasyonu yer almaktadır. Çalışmada uydu verileri kullanılarak PW değişkenin piksel bazlı değerlerinin elde edilmesini sağlayacak uzun dönem PW ve AVHRR termal bant verilerine dayanan ampirik katsayıların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ham AVHRR verilerine kalibrasyon işlemleri uygulanmış ham sıcaklık farkları elde edilmiştir. Bu veriler meteoroloji istasyonu değerleri ile ilişkilendirilerek ampirik katsayılar elde edilmiştir. Veri setlerinin ilişkilendirmesinde regresyon katsayı olan r2 değeri 0,797 olarak bulunmuştur. Elde edilen katsayılar 2 yıllık veri setine uygulanarak geçerlilik ve doğruluk kontrolü sağlanmıştır. Bu kontrol sonucunda korelasyon katsayısı r2 değeri 0,722 gibi büyük bir geçerlilik değeri ile bulunmuştur. Bu sonuç çalışma bölgesi için belirlenen ampirik katsayıların bölge için güvenle kullanılacağı anlamını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the total amount of atmospheric precipitable water vapor will be calculated using the NOAA-AVHRR satellites thermal satellite.The PW parameter is a variable that affects all ecosystems in the world, such as global warming, atmospheric permeability, atmospheric turbidity, the earth's energy cycle and precipitation.There is only one meteorological station in the Çukurova region which is selected as the study area.In this study, it is aimed to determine empirical coefficients based on long term PW and AVHRR thermal band data to obtain pixel based values of PW variable by using satellite data. For this purpose, raw temperature differences were obtained by calibrating raw AVHRR data.Empirical coefficients were obtained by correlating these data with meteorological station values. In the correlation of data sets, r2, which is the regression coefficient, was found to be 0.797. The obtained coefficients were applied to the 2-year data set to ensure validity and accuracy control.As a result of this control, the correlation coefficient r2 value was found to have a validity value of 0.722. This result means that the empirical coefficients determined for the study region can be used safely for the region.