Akıllı ev otomasyonu için enerji yönetim sistemi geliştirilmesi ve uygulanması
Development and implementation of energy management system for smart home automation
- Tez No: 570516
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SERDAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akıllı evler. Akıllı ev otomasyonu. Enerji tasarrufu, KNX sistemleri, Smart homes. Smart home automation. Energy saving, KNX systems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Gelişen teknolojinin insan hayatını kolaylaştırmasının en belirgin örneklerinden olan akıllı ve programlanabilir evlerin temelini, evlerde kullanılan cihazların çeşitli haberleşme kanalları üzerinden erişilebilir hale getirilmesi oluşturulmaktadır. Hızla gelişen iletişim teknolojilerinin kullanıcıların konforlarını arttırıcı, güvenlik ve özel mahremiyetlerini yükseltici imkânlar sunmaktadır. Akıllı evler enerjinin verimli ve tasarruflu kullanımında da önemli bir yardım sağlamaktadır. Günümüz tüketicisi gereksiz enerji tüketimini üst düzeylerde tutması sebebiyetiyle hem enerji tasarrufu hem de aylık olarak yansıtılan faturalandırmada finansal tasarrufu göz ardı edememektedir. Yapılan bu çalışmada gerçek bir akıllı evi modelleyen deneysel bir düzenek tasarlanmış olup, gerçek bir akıllı evin enerji kullanımı bire bir modellenmiştir. Tasarlanan deneysel düzenekte zamanlayıcılar ve uzaktan erişim yardımı ile kullanılmayan alanların enerji yollarının kesilmesi. Senaryolandırma seçenekleri ile ev içerisinde farklı zamanlarda farklı cihazların otomatik olarak çalıştırılması ya da kapatılması. Gün içerisinde çamaşır makinesi kullanımı gibi enerji tasarrufunun gerçekleştirilemeyeceği anlarda ise fatura tarifesinin günün en ucuz tarife tutarı saatlerinde gerçekleştirilmesi gibi konular üzerinde durulmuş ve bu yöntem ile hem enerji daha tasarruflu kullanılmış olup hem de ekonomik olarak daha uygun maliyetler ile çözüme ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The basis of smart and programmable houses, which are one of the most prominent examples of developing technology to facilitate human life, is to make the devices used in the houses accessible through various communication channels. Rapidly developing communication technologies provide opportunities for users to increase their comfort and enhance their security and privacy. Smart homes also provide important assistance in the efficient and economical use of energy. Today's consumer cannot ignore both energy saving and financial saving on monthly invoicing due to the high level of unnecessary energy consumption. In this study, an experimental device that models a real smart house is designed and the energy usage of a real smart house is modeled one to one.This designed experimental device was focused on the topics such as timers and cutting energy routes of unused areas with the help of remote access, with screenwriting options inside the home at different times to run different devices automatically or shut down, in the event that energy saving cannot be realized, such as the use of washing machines during the day, issues such as the realization of the invoice tariff at the cheapest tariff hours of the day and with this method, energy is used more economically and the solution is reached efficiently with more affordable costs.