Elit sporcularda öz yeterliliğin dikkat ve motor imgeleme ile ilişkisi
Relation of self - efficacy with attention and motor imagination in elite athletes
- Tez No: 570593
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Karate, Öz Yeterlik, İmgeleme, Dikkat, EEG, Olaya ilişkin Potansiyel, Karate, Self-efficacy, imagination, Attention, EEG, Event-related Potential
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yapılan araştırmalarda İmgeleme çalışmaları yapan kişilerin, iş/spor başarısında olumlu sonuçlar aldığı görülmüştür. Öz yeterlik kavramında ise insanların davranışlarına yön veren belirleyici etkilerinin olduğu söylenmektedir. Literatürde öz yeterliliğin, kişinin yaşamsal süreçlerini etkileyen olayları kendi kontrolleri doğrultusunda yönlendirecek şekilde davranma becerisi olarak tanımlanmaktadır. Spor yapan kişilerin öz yeterlik algısı yüksek olduğu bilinmektedir. Bu tez çalışmasının amacı Elit Karate sporcularının öz yeterlik algılarının dikkat ve imgeleme ile ilişkisini araştırmaktır. Sporcuların imgeleme algılarının yüksek olduğu ve bunun öz yeterlik ile ilişkisinin olduğunu düşünülmektedir. Çalışmanın örneklem grubu İstanbul ilinde Milli takım Kampı sırasında, büyükler kategorisinde yarışan Elit Karate sporcusu olan 23 sağlıklı denek tarafından uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, EEG kayıt cihazı ile birlikte sporculara öz yeterlik ölçeği, Go/nogo dikkat testi, iyi ve en iyi Karate tekniklerini imgelemeleri istenmiştir. Çalışmada dikkat testi ölçümünden önce sporcuların göz kapalı olarak dinlenim durumları EEG kayıt cihazı üzerinden kayda alınmıştır. Çalışmada uygulanan EEG ölçüm aracının eletrodinamik çıktıları Matlab yazılım programı ile sayısal verilere dönüştürülüp istatistik analizi olarak Spss 21 programı ile çok yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Yapılan deneyler sonucunda öz yeterlik ölçeği sonuç ortalamaları 3,92 çıkmıştır. Dikkat testi doğru zaman reaksiyon sonuçlarının ortalaması 402 ms'dir. EEG ölçümleri nedeniyle, alfa bandının, hayal gücünün temeli olduğu bilinen motor alanına odaklandığı bulundu. Bu bilgi imgeleme sonuçlarının başarılı olduğunu göstermektedir. Araştırma sorusu olan öz yeterliliğin dikkat ve imgeleme korelasyon sonuçlarında herhangi bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In the studies conducted, it was seen that the persons who performed the imagination studies had positive results in the success of the job / sport. In the self-efficacy concept, people are said to have determinative effects on their behavior. In the literature, self-efficacy is defined as the ability to behave in a way that directs the events that affect one's life processes in accordance with their controls. It is known that self-efficacy perception of athletes is high. The aim of this thesis is to investigate the relationship between self-efficacy perceptions of elite Karate athletes with attention and imagination. It is considered that athletes' perception of imagination is high and this is related to self-efficacy. The sample group of the study was carried out by 23 healthy subjects who were the elite Karate athletes competing in the adults category during the National Team Camp in Istanbul. As a means of data collection, the athletes were asked to visualize self-efficacy scale, Go / nogo attention test, good and best karate techniques together with the EEG recording. Prior to the attention test, the resting state of the athletes' were recorded while their eyes were eyes closed. Matlab software program was used to analyze the EEG data and statistical analysis was performed by using Spss 21 program. As a result of the experiments, the mean self-efficacy scale was found to be 3.92. The average of the reaction time of the attention test was 402 ms. Due to EEG measurements, alpha band was found to be focused in the motor area which is known to be the basis of the imaginationThere was no correlation between the attention and imagery correlation results of self-efficacy which is the research question.