Gündüz kuşağı televizyon programlarının 'toplumsal cinsiyet' bağlamında analizi: Gelin Evi programı üzerine nitel bir izleyici araştırması
Analyzing daytime television shows in the context of 'social gender': A qualitative audience research on Gelin Evi
- Tez No: 570671
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, televizyon programları, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, tüketim, gösterişçi tüketim, kullanımlar ve doyumlar teorisi, gelin evi programı, Television, television programs, gender, social gender, consumption, conspicuous consumption, uses and gratification theory, Bride's Home TV program
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın temel amacı gündüz kuşağı televizyon programları arasında yer alan 'Gelin Evi' adlı program üzerine nitel bir izleyici araştırması yaparak, kadın izleyicilerin programa ilişkin düşüncelerini ortaya koymaktır. Televizyon yayıncılığının ilk olarak ortaya çıktığı dönemlerde amaç daha çok bilgilendirmek ve eğitmektir. Daha sonra televizyonda haber dışında yeni türlerin ortaya çıkmasıyla beraber yeni bir boyut kazanmıştır. İnsanlar artık daha çok bilgi ve eğitim dışında, eğlence ve boş zamanı değerlendirme noktasında televizyona ihtiyaç duymaya başlamıştır. Televizyonda yer alan programları ise kendi sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarına karşılık izlemektedir. Programlarda genel olarak bir gösterişçi tüketim hakimdir. İnsanlar nasıl bir evde oturduğunu, arabalarını, ne marka giyindiklerini ve lüks yaşamlarını sergilemek ister. Çünkü bu unsurların onlara statü ve saygınlık kazandıracağı düşünülür. Gündüz kuşağı televizyon programları genellikle kadınlara yönelik hazırlanır. Yayınlanan saatlerde genel olarak kadınların evde olduğu düşüncesiyle içerikler onlara göre oluşturulur. İzleyiciler ise kendi ihtiyaçlarına göre program seçimi yapar. Çalışmanın kuramsal çerçeve bölümünde, Elihu Katz'ın Kullanımlar ve Doyumlar Teorisi, Thorstein Veblen'in 'gösterişçi tüketim' kavramı ve toplumsal cinsiyet konusu ele alınmıştır. Daha sonraki bölümde, ele alınan programın detayları analiz edilmiştir. Uygulama bölümün de ise Show TV'de yer alan Gelin Evi adlı programı izleyen 13 izleyici ile programlara ilişkin derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler daha sonra çalışmanın amacına uygun olarak incelenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The work aims to perform a qualitative analysis on one of the day-time television programs 'Bride's Home' to present what female audience think about the show. When television broadcasting first started, it was mainly used to educate and inform the public. As new types of programs started emerging, new dimensions emerged. People started using television for entertainment purposes and as a pastime rather than educational purposes. They watch the programs to nurture their social and psychological needs. These programs generally promote conspicuous consumption as a way of showing off their status. People want to emphasize the houses they live in, the cars they own, the brands of clothes they wear, and their luxurious lifestyles. Because they believe these things will bring them status and respect. The daytime television programs mostly target women. Since mostly women are expected to be at home at their airing time the contents of these programs are chosen accordingly. Viewers will choose the programs based on their needs. In the theoretical part of this work, Elihu Katz's Uses and Gratification Theory and Thorstein Veblen's Conspicuous Consumption and social gender are investigated. In the section following the theoretical part, aforementioned program is analyzed in details. In the application section of the work, detailed interviews are carried out with 13 viewers of the Bride's Home program from Show TV. These interviews are later examined and interpreted in accordince with the subcect of this thesis.