Gestasyonel diyabetli kadınlarda beslenme durumları ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The evaluation of relationship between nutritional situations and quality of life in women with gestational diabetes
- Tez No: 570687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL BÜYÜKUSLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: beslenme, fiziksel aktivite, gestasyonel diyabet, karbonhidrat, yaşam kalitesi, nutrition, physical activity, gestational diabetes, carbonhydrate, life quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Gestasyonel diyabet, gebelik sırasında ortaya çıkmaktadır ve pozitif yaşam tarzı değişikliği ile kontrol altına alınabilmektedir. Bu çalışma Aralık 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Diyet Polikliniği'ne başvuran 60 gestasyonel diyabetli kadın ile yapılmıştır. Çalışmada kontrollü ve kontrolsüz gestasyonel diyabetli gebelerin beslenme durumlarını ve yaşam kalitesi düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma için gerekli etik kurul onayı ve izinler alınmıştır. Çalışmadaki tüm gestasyonel diyabetliler, temel diyabet beslenme eğitimi almış olup kan glukoz ölçümlerine bakılarak kan glukoz regülasyonlarına göre kontrollü ve kontrolsüz gestasyonel diyabetliler şeklinde 2 gruba ayrılmıştır. Kontrollü ve kontrolsüz gestasyonel diyabetlilerin beslenme durumları ve yaşam kalitesi düzeyleri anket formu, 1 günlük besin tüketim kaydı formu ve SF-36 yaşam kalitesi ölçeği ile sorgulanıp karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanılmıştır. Katılımcıların eğitim durumlarına ve gelir düzeylerine göre gestasyonel diyabet durumları arasında anlamlı farklılık çıkmamıştır (p>0,05). Kontrollü gestasyonel diyabetlilerin kontrolsüz olanlara göre protein (g), tekli doymamış yağ asidi, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko tüketimlerinin ve protein (%), yağ (%) oranlarının daha yüksek; karbonhidrat (g) tüketimi ve karbonhidrat (%) oranının ise anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Kontrollü gestasyonel diyabetlilerin fiziksel fonksiyon, rol güçlüğü, genel sağlık, vitalite, sosyal fonksiyon, mental sağlık, toplam fiziksel ve mental sağlık puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Gestasyonel diyabetlilerde, dengeli beslenme ve fiziksel aktivite hem fizyolojik olarak iyileşme hem de yüksek yaşam kalitesi düzeyine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Gestational diabetes is a disease that occur in pregnancy and it can be controlled with quality of life change. This study was conducted between December 2018 and April 2019 with 60 gestational diabetic women who applied to Suleymaniye Obstetrics and Gynecology Diet Clinic of Istanbul Training and Research Hospital. The aim of this study was to compare the nutritional status and quality of life of pregnant women with controlled and uncontrolled gestational diabetes. Ethics committee approval and permissions were obtained for the study. In this research, all patients with gestational diabetes were divided to two groups, controlled gestational diabetes and uncontrolled gestational diabetes, after having nutrional habit education and evaluation of blood glucose level. SF-36 life quality of life scale, 1 day daily food consumption record form, the eating habits situations and quality of life status questionnaire form have been done in both groups. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) is used in statistical measurements. All the participant's educational status and their income levels were not significantly different in the level of their gestational diabetes situation (p>0,05). Patients with controlled gestational diabetes had more consumption of protein(g), single unsaturated fat acid, vitamin B6, vitamin B12, calcium, magnesium, phosphorus, zinc and more protein and fat ratio than patients with uncontrolled gestational diabetes. And carbonhydrates consumption and ratio was significantly lower in patients with controlled gestational diabetes. It was seen that physical function, role difficulty, general health, vitality, social function, mental health, total physical and mental health scores of controlled gestational diabetics were significantly higher. Balanced eating and exercise are very beneficial for quality of life and physiological healing in patients with gestational diabetes.