Türkiye'deki meslek yüksekokulları spor yönetimi programı öğrencilerinin boş zaman faaliyetlerine yönelik tutumlarının incelenmesi
A research about students attitudes to leisure activities which are studying in the sport management of vocational schools in Turkey
  1. Tez No: 570688
  2. Yazar: BURCU SANİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET MUSTAFA YORULMAZLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boş zaman, tutum, boş zaman değerlendirme, boş zaman tutumu, rekreatif faaliyet, Leisure Time, Attitude, Sparing Leisure Time, Recreative Activities
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Türkiye'de eğitim- öğretim veren devlet ve vakıf meslek yüksekokullarının spor yönetimi programında öğrenim gören öğrencilerinin boş zaman faaliyetlerine yönelik tutumlarının, kişisel bilgiler ve konuyla ilgili tutum ölçekleri kullanılarak derlenmesi ve tartışılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Türkçe uyarlaması Akgül ve Gürbüz (2010) tarafından yapılan, Ragheb ve Beard (1982) tarafından geliştirilen“Leisure Attitude Scale: LAS”“Boş Zaman Tutum Ölçeği”nin ile Akyüz (2015)'ün“Üniversite Öğrencilerinin Boş Zaman Faaliyetlerine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi”çalışmasındaki kişisel bilgi formundan yararlanılarak oluşturulan anket formu öğrencilere dağıtılmıştır. Araştırmaya, devlet ve vakıf meslek yüksekokullarının spor yönetimi programında öğrenim gören 337 erkek, 85 kadın olmak üzere toplamda 422 öğrenci katılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Türkiye'deki meslek yüksekokulları spor yönetimi programı öğrencilerinin boş zaman faaliyetlerine yönelik tutumları ile sosyo demografik özellikleri, tutumların alt bileşenleri olan bilişsel, duygusal ve davranışsal tutum ile toplam tutum puanı çerçevesinde incelendiğinde; medeni hal ve yaş değişkenine göre bilişsel tutum açısından anlamlı fark bulunmuştur. Öğrencilerin çalışma durumu değişkenine göre duyuşsal, davranışsal ve toplam tutum puanı arasında anlamlı fark bulunmuştur. Boş zamanları değerlendirmenin akademik başarıya etkisi, haftalık sahip olduğunuz boş zaman süresi yeterliliği, boş zamanlarınızı olumlu kullanma durumu değişkenine göre bilişsel, duyuşsal, davranışsal ve toplam tutum puanı arasında anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of this thesis is to compile and to discuss the student attitudes to the leisure time activities which are studying in the sport management deparments of public and foundation vocational schools in general Turkey, with the usage of personal information and manner scales about the subject. Material and Method: Leisure Attitude Scale: LAS was improved by Ragheb and Beard (1982) and adapted to Turkey by Akgül and Gürbüz (2010). Except this there is the work of Akgül (2015) called as“Üniversite Öğrencilerinin Boş Zaman Faaliyetlerine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi.”And in this thesis from former and following work, receipt a survey on the personal information and distributed among the students. In totally 422, -337 male and 85 female- student participated. Findings and Results: There is no difference between the affective and behavioral attitude according to factor of marital status differences among the student attitudes to the leisure time activities which are studying in the sport management deparments of public and foundation vocational schools in Turkey. But in cognitive attitude there is difference. There is no such a difference in the cognitive attitude according to working status, but in the affective and behavioral attitude difference found. In any case there is a difference in academical success according to survey: Participants think that sparing leisure time activities have an possitive effect. There is difference in affective and behavioral attitude about the weekly leisure time sufficiency. For the participants there is difference about the positive usage of leisure time.