Yönetici tarzlarının ekip perfromansı üzerindeki etkisi: Havacılık sektöründeki kabin ekipleri üzerinde bir araştırma
The effect of the types of manager on team performance: A research on the cabin crew in the aviation industry
  1. Tez No: 570724
  2. Yazar: YAPRAK EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekip, Ekip Çalışması, Performans, Performans Değerlendirme, Yönetici, Yönetici Tarzları, Team, Team Work, Performance, Performance Appraisal, Manager, Types of Manager
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
İşletmelerin, toplumların ve bireylerin günümüz dünyasında ve pazarında ekonomik, toplumsal, teknolojik ve kültürel gelişmeler sonucunda meydana gelen değişimlere ayak uydurarak rekabet üstünlüğü elde edip varlıklarını başarılı bir şekilde sürdürebilmeleri ve amaçlarına ulaşabilmeleri için güçlü yöneticilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tez çalışmasında havacılık sektörünün önemli ve vazgeçilmez bir parçası olan kabin ekiplerinin uçuş operasyonları süresince öncelikli olarak bağlı ve sorumlu oldukları kabin amirlerinin yönetici tarzlarının ekip performansı üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü yönetici kavramı ve tanımı ile ilgilidir. Çalışmanın ikinci bölümünde de belirlenen 9 yönetici tarzının özellikleri, avantajları ve dezavantajları üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ekip çalışması; dördüncü bölümünde de performans değerlendirme detaylı olarak ele alınmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise sivil hava yolcu ve kargo taşımacılığından sorumlu olan bir havayolu şirketinde çalışan kabin ekipleriyle gerçekleştirilen bir anket çalışması yer alacaktır. Bu anketle kabin amiri olarak tanımlanan yöneticilerin tarzlarından en sık karşılaşılan 3 yönetici tarzı olan dönüştürücü, işe önem veren ve serbest bırakıcı yönetici tarzının ekip performansına etki durumu ve düzeyi incelenecek olup sonuçlar şeffaf olarak paylaşılacaktır. Anket çalışmasıyla elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programıyla incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde yönetici tarzlarının ekip performansı üzerinde % 22,7 oranlık bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations, socities and people need strong managers in order to continue their existence and achieve their goals by keeping up with the changes that occured because of the economic, social, technological and cultural developments in today's world and market and as a result of that they would obtain the competitive advantage. In this dissertation study, the effect of the cabin attendants who are the important and essential part of the aviation industry and are primarily liable and accountable to their pursers whose types of manager on the performance of team work has been researched. The first part of the study is related to the concept of manager and its definition. In the second part of the study, 9 designated types of manager's characteristics, their advantages and disadvantages are emphasized. In the third part of the study, team work; in the forth part of the study, the performance appraisal are rewieved in detail. In the last part of the study, a survey study which has been run with the cabin attendants who are working for an airline company that is responsible for civil air passenger and cargo transportation is taken place. With this survey, the effect status and level of the types of the managers whom are described as purser and 3 of these common types of the managers of transformational, task oriented and laissez faire on the team performance are analyzed and the results are shared clearly. The data that has been obtained by the survey was gone through the package of SPSS 22.0. As a result of the analysis that has been made, that the types of manager has a effect rate of % 22,7 on team performance was ascertained.