The impacts of forei̇gn exchange rate volatility on import and export of cars at turki̇sh economy: 2001-2018 period
Türkiye ekonomisinde döviz kuru oynaklığının otomobil ithalatı ve ihracatı üzerine etkisi 2001-2018 dönemi
- Tez No: 570740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELHA ALTINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz, ihracat, İthalat, Otomobil pazarı, Türkiye ekonomisi, Foreign exchange, Foreign exchange volayility, Export, İmport, Car market, Turkish economy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, öncelikle, ithalat / ihracat ile döviz kurundaki oynaklık arasındaki ilişkiyi açıklamak ikincil olarak da Türk Lirasının döviz kurundaki oynaklığın ile otomobil ihracatındaki değişimler arasındaki uzun vadeli ilişkinin varlığını araştırmak amacını taşımaktadır. Türkiye'de ve ülke ticaretinin ekonomisi üzerindeki etkisini ölçmek için analitik bir örnek olay incelemesi , zaman serileri kullanılarak yapılmıştır. Bu amaçlara ulaşmak için, geniş bir ARDL sınır testi yöntemini uygulanmıştır. Türkiye merkez bankasının Elektronik Veri Sistemi Web Sitesi'nden (EVDS) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile birlikte veriler kullanılmıştır. Bu araştırmanın yapıldığı yerde, Temel analiz, özellikle 2004 ve 2009 arasındaki dönemde, aynı dönemde Otomobil satışlarının azalması da dahil olmak üzere, döviz kurunun yüksek USD / TL dalgalanmasının olduğunu göstermiştir. Çalışma verilerinin hatalı ve daha güvenilir bir analizi için ve zaman serisi olarak kabul edilen verilerin niteliğine göre, zaman içinde durağan ve kararlı olmasını sağlamak için yapılan bir dizi veri testi. Veriler normalde dağıldığını ve kanıtlandığını gösteren sonuçlar, veri değişkenleri arasında hiçbir otokorelasyon sorunu olmadığını, bu da çalışma değişkenlerinin her birinin, önerilen çalışma hipotezini araştırmada kendi açıklayıcı rolüne sahip olduğunu göstermektedir. Bunun yanında, Çalışma değişkenlerini sağlamak için kullanılan ve durağan olan Birim kök testi, sonuçlar hiçbir değişkenin durağan olmadığını göstermiştir; bu, kullanılan amacı tanımlamak için kullanmaya uygun verilerin anlamına gelir. Ayrıca, çalışma modellerinde kullanılan standart testleri olumsuz etkilemeyecektir. Sonuçlar, döviz kurundaki oynaklığın, uzun vadede dinamik olarak otomobil ihracatı üzerinde önemli bir etkisi olduğu sonucuna varılarak, Türkiye'deki oynaklık oranı ile otomobil ihracatı arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu ekonomik model ve teori ile tutarlıdır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to achieve different purposes including explaining the relationship between imports/exports of a country and changes of the foreign exchange rate, investigating the presence of the long-term relationship between the changes of the rate of foreign exchange and change in exporting of cars in Turkey, and ensuring the impact of the country's trade on its economy. To achieve these purposes, the researcher applied a widespread ARDL bounds testing method, where the researcher depended on data from the Electronic Data System Website (EVDS) of the Turkish central bank along with the Turkish statistical institute (TURKSTAT). Where this research is an analytical case study using data time series of data from 2001-2016. The basic analysis showed the high volatility of foreign exchange rate USD/TL especially on the period from 2004 to 2009, besides the decrease of Automobile sales over the years in the same period. For a deeper and more reliable analyzing of study data and with respect to the nature of data that considered as time series, a set of data tests performed in order ensure it's stationary and stability over time. The results showed that data is normally distributed and evidenced there is no autocorrelation problem between data variables which means each of the study variables has its own explanatory role in investigating the proposed study hypothesis. Besides, Unit root test used to ensure study variables and are stationary, results showed that no variables suffered nonstationary, which means that data appropriate to use to describe the purpose it used to. Moreover, will not affect negatively on standard tests used in the study models. The results concluded that the foreign exchange rate volatility has a considerable impact on cars exports equations in the dynamics of the long term, indicating that there is a powerful correlation between the rate's volatility and exports of cars in Turkey. This is consistent with the economic model and the theory.