Exploration of USD-DEM exchange rate returns at different time horizons and its implication to risk management
Amerikan doları-Alman markı döviz kuru getirilerinin değişik zaman aralıklarında incelenmesi ve bunların risk yönetimi üzerindeki etkileri
- Tez No: 117423
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLIHAN ALTAY-SALİH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: USD-DEM döviz kuru getirileri, sürekli zamanlı süreçler, zaman aralıkları, VaR, USD-DEM exchange rate returns, Continuous-time processes, Time hori zons, Value-at-Risk (VaR). IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET AMERİKAN DOLARI - ALMAN MARKI DOVIZ KURU GETİRİLERİNİN DEĞİŞİK ZAMAN ARALIKLARINDA İNCELENMESİ VE BUNLARIN RİSK YÖNETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Ramzi Nekhili Doktora, İşletme (Finansman) Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Altay-Salih 4 Eylül 2002 Bu tezin iki temel amacı bulunmaktadır: Birincisi, Amerikan Doları (USD) ve Alman Markı (DEM) döviz kuru getirilerinin deneysel dağılımını belirlemek, ikincisi de bunları varolan değişik sürekli zamanlı süreçlerden değişik zaman aralıkları için çıkarılan kuramsal dağılımlarla karşılaştırmak ve bunların risk yönetimi üzerindeki etkilerini görmektir. Bundan dolayı, döviz kuru getirilerinin koşulsuz yoğunluklarını değişik zaman aralıklarında (30 dakika, 6 saat, 12 saat, 1 gün, ve 1 hafta) taklit etmek amacıyla bir takım parametrik modeller kullandık. Öncelikle, Gauss ve Student-t ino- vasyonlarıyla rassal yürüyüş G ARCH (1,1) modeli, Gauss ve Student-t inovasyonlarıyla rassal yürüyüş IGARCH(1,1), Ornstein-Uhlenbeck oynaklığıyla rassal yürüyüş ve bir sıçrayış-yayılım süreç takip eden değişik yoğunluklar üretildi. Bu işlemlerde üretilen dağılımlar, daha sonra çalışma süreci 2 Ocak 1995 ve 27 Kasım 1996 arasım alan dönem için USD ve DEM döviz kuru getirişinin gözlemsel dağılımıyla karşılaştırıldı. Taklit edilen getiri dağılımının karşüaştırılmasmda Kolmogorov-Smirnov kuramı ile uygunluk testi kullanılarak karşılaştırıldı, ikinci olarak, 30 dakika, 6 saat, 12 saat ve günlük getirilerde işlemden doğan olası zararları ölçmek için VaR teknikleri sunuldu. Varyans yöntemi, Hill değer ölçeni ve Genelleştirilmiş Pareto Dağılımı kullanılarak VaR değer tahminleri hesaplandı. Seçilen bazı VaR modellerinin performansları, VaR teknikleriyle beraber %1 ve %5 güven düzeylerinde ihlal oranları hesaplanarak değerlendirildi. Son olarak, gerçek zarar ve karlılığın tahmin edilen VaR değerinden sapmaları hesaplandı. Sonuç olarak, üzerinde çalışılan modellerin, USD-DEM döviz kuru getirilerinin deneysel dağılımlarının incelenen zaman aralıklarında uymadığı saptandı. Buna ek olarak, USD- DEM döviz piyasasinda EVT-bazlı yöntemler standart varyans-kovaryans yönteminden çok üstün değildirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPLORATION OF USD-DEM EXCHANGE RATE RETURNS AT DIFFERENT TIME HORIZONS AND ITS IMPLICATION TO RISK MANAGEMENT Ramzi Nekhili Ph.D. in Business Administration (Finance) Supervisor: Assis. Prof. Dr. Ashhan Altay-Salih 4 September 2002 The aim of the present thesis is twofold: first to explore and compare the empirical distribution of USD-DEM exchange rate returns with the existing theoretical ones de rived from different continuous-time processes and at different time horizons; second to see their impact on risk management. Hence, a variety of parametric models are used to simulate the unconditional density of the exchange rate returns at different time horizons (30 minutes, 6 hours, 12 hours, 1 day, and 1 week). The methodology starts with generating different densities following a random walk GARCH(1,1) with Gaussian and Student-t innovations, a random walk IGARCH(1,1) with Gaussian and Student-t innovations, a random walk with Ornstein-Uhlenbeck volatility and a jump-diffusion process. The unconditional distributions are then compared to the empirical distribu tion of USD-DEM exchange rate returns, which is sampled from the period between January 2, 1995 to November 27, 1996. The simulated return distributions are com pared using a Kolmogorov-Smirnov goodness-of-fit test. Second, Value-at-Risk (VaR) techniques have been presented to assess the possible trading losses on 30-minute, 6 hours, 12 hours and daily returns. Using the variance method, the Hill estimator, and the Generalized Pareto Distribution (GPD), forecast values of VaR are given. The per formance of the selected VaR models along with each VaR technique are evaluated at 1% and 5% confidence levels by calculating the violation ratio. Finally, an assessment of the deviation of the actual loss and profit from the forecasted VaR is reported. The results show that the studied models do not fit the empirical distribution of USD-DEM ex change rate returns at all considered time horizons. Furthermore, if a return generating process takes into account the two important key features of the USD-DEM exchange rate returns, namely the tail fatness and the stochastic volatility structure, the EVT- based methods will not be very superior than the standard variance-covariance method.