Anısh Kapoor yaşamı ve sanatı
Anish Kapoor life and art
  1. Tez No: 570878
  2. Yazar: NURSEL ÖNEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ARZU ATIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Anish Kapoor, Heykel, Malzeme, Metafor, Anish Kapoor, sculpture, postmodern sculpture, material, metaphore
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu tez, Hint asıllı, İngiliz vatandaşı ve postmodern dönemin önemli heykeltıraşlarından Anish Kapoor üzerine hazırlanan bir çalışmadır. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Kapoor'un, yaşamını, sanat anlayışını, felsefesini ve sanatının tarihsel gelişimini, eserleriyle birlikte başlangıcından günümüze incelemektedir. Sanatçı hakkında genel bir fikir ve ön bilgi oluşabilmesi için, birinci bölümde, Anish Kapoor'un yaşam öyküsüne yer verilmiş ve biyografisi oluşturulmuştur. Sanatçının biyografisinde, günümüze kadar olan yaşamı, sanatı ve anlayışı kısa başlıklar halinde öyküsü ile tarihsel bir sıralama yapılarak özet ya da ön bilgi şeklinde belirtilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Anish Kapoor'un sanat anlayışı ve sanatçının felsefesi, detaylı bir şekilde araştırılmıştır. Bu bölümde, Kapoor'un sanat anlayışını irdelemeye, değerlendirmeye ve sanatçının felsefesini anlamaya yönelik bir araştırma yapılmıştır. Anish Kapoor'un sanat felsefesi alt madde ile genişletilerek, eserlerinde kullandığı imgeler ve metaforlara yer verilmiştir. İkinci bölümün amacı, sanatçının hangi felsefi düşünce doğrultusunda eserlerini ürettiği, amacı, hangi kavramlar, metaforlar ve imgeleri eserlerinde özellikle belirttiği ve sanatçının düşünce yapısı araştırılarak irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Anish Kapoor'un sanatına yer verilmiştir. Kapoor'un sanat yaşamındaki farklı malzeme çeşitliliğinden dolayı, sanatçının eserleri, dönemsel malzeme kullanımına göre ve günümüze kadar olan tarihsel gelişimi ile maddelendirilmiştir. Kapoor'un sanat eğitimi ve sanatının ilk yıllarıyla başlanarak, malzeme dönemleri eserleriyle devam edilmiş ve son dönem eserleriyle de bitirilmiştir. Bu bölümde, Kapoor'un malzeme ve eserleri, tarihsel gelişimi ve sanatçının düşünce yapısı ile detaylı olarak değerlendirilmiş ve irdelenmiştir. Bu çalışmada varılmak istenen amaç; Anish Kapoor'un sanatını, eserlerindeki malzeme çeşitliliği, felesefesi ve anlayışının, doğduğu, yetiştiği, yaşadığı coğrafya ve sosyo-kültürel yapısı doğrultusunda irdelenmesidir.
Özet (Çeviri)
This thesis based on Anish Kapoor who is an Indian origin British and one of the important sculpturer in his era. Thesis consists of three parts. Thesis examines Kapoor's life, his sense of art, his philosophy, and evolution of his art with his works. First part, giving brief information about Anish Kapoor's life story and biography. In his biography his evolution of sense of art and and his life story harmonized and chronogically indcated under several subheads. Second part, Anish Kapoor's life story and his philosophy of art deeply examined. In subheads Anish Kapoor's metahphores and images are widened with his milestone works. Second part aimed to explain Kapoor's factors that effects his philosophy of art during his art of life. Third part, analyze Anish Kapoor's art of life. His material diversirty, his arts, using of material by era and its evolution up to nowadays itemized. Kapoor's art education examined from his first days or art to his latest performance. In this part, materials that he prefered to create his works and his mental structure tried to explained with further details. Goal of this study is understanding Anish Kapoor's art in the direction of his diversity of using material, his philosophy and his motto of life, effect of cultural area that he born and live, geographical and socio culturel stucture impacts.