Heykel sanat tarihi bağlamında Anısh Kapoor ve eserlerinin incelenmesi
Examination of Anish Kapoor and his works in the context of sculpture art story
  1. Tez No: 771134
  2. Yazar: FATMA ADİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİT ÖZŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Anish Kapoor, Heykel Sanatı, Post-modern, Mekân, Obje, Anish Kapoor, Sculpture Art, Post-modern, Space, Object
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmada Hint asıllı bir İngiliz vatandaşı olan ve post modern heykeltıraşların en önemli temsilcilerinden biri olan Anish Kapoor'ın sanatını ve yaşamını ortaya koymak üzere gerçekleştirilmiştir. Çalışma içerisinde üç bölüm vardır ve bu bölümler öncelikle Anish Kapoor'u daha iyi anlamak ve çalışmada aktarılanları daha kolay idrak edebilmek adına literatür bilgilerini kapsamaktadır. Heykel sanatının aktarılmasının ardından Anish Kapoor'ın yaşamı ele alınmış ve detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Son bölümde Kapoor'ın eserlerine yer verilmiş ve sanat anlayışı açıklanmaya çalışılmıştır. Sanat anlayışını felsefesi takip etmektedir. Felsefesinin açıklandığı bölümde eserlerindeki imgelere ve metaforlara da yer verilmiştir. Çalışma sanatçının hayatı hakkında bir fikir edinilmesi ve bilgi oluşturabilmesi için ele alınmıştır. Yaşamının önemli dönüm noktalarına değinilmiş bu dönüm noktalarının sanatına nasıl yansıdığı aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın genelinde Anish Kapoor'ın yaşamı, sanatı ve felsefesi detaylı olarak araştırılmıştır. Felsefesi aktarılırken alt madde ile geliştirilmiş olup eserlerindeki metaforları açıklamak önemli bulunmuştur. Eserlerini nesne olarak görmeyen Kapoor için, özellikle eserlerinde yarattığı imgeleri anlamak onu anlamayı kolaylaştıracaktır. Kullandığı malzemeler ve eserlerini konumlandırdığı mekânlar ve boyutları da eserlerini anlamanın bir parçası olduğu için tüm bu detaylara çalışma içerisinde yer verilmiştir. Yaşamı boyunca gelişen ve değişen sanat görüşü tarihsel bir akışta aktarılmıştır. Çalışmanın temel amacı ise heykel sanatına ilişkin kronolojik süreçteki gelişmeleri ve dönüm noktalarını aktararak özellikle post modern dönemin en büyük temsilcilerinden biri olan Anish Kapoor'un yaşamı, sanatı ve felsefesini yorumlamaktır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to reveal the art and life of Anish Kapoor, a British citizen of Indian origin and the most important representative of postmodern sculptors. There are three sections in the study, and these sections primarily cover the literature information in order to better understand Anish Kapoor and to understand what is conveyed in the study more easily. After transferring the art of sculpture, Anish Kapoor's life was discussed and explained in detail. In the last section, Kapoor's works are included and his understanding of art is tried to be explained. His philosophy of art is followed by his philosophy. In the section where his philosophy is explained, the images and metaphors in his works are also included. The study was handled in order to get an idea about the artist's life and to create information. The important turning points of his life were mentioned and it was tried to convey how these turning points were reflected in his art. Throughout the study, Anish Kapoor's life, art and philosophy were investigated in detail. While conveying his philosophy, it was developed with a sub-item and it was found important to explain the metaphors in his works. For Kapoor, who does not see his works as objects, understanding the images he created in his works will make it easier to understand him better. All these details are included in the study, as the materials he uses and the places where he places his works and their dimensions are also a part of understanding his works. His view of art, which developed and changed throughout his life, was conveyed in a historical flow.The main purpose of the study is to give information about the life, art and philosophy of Anish Kapoor, who is the greatest representative of the postmodern period, by conveying the developments and turning points in the chronological process of the art of sculpture.