Hitit Krallığı'nda veba salgını ve etkileri (MÖ. II. binyılın ilk yarısı)
The plague in Hittite Kingdom and its effects (BC. first half of II. millennium)
- Tez No: 570901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hitit Devleti, Veba Salgını, Ritüeller, Tanrılar, Hittite State, Plague Epidemic, Rituals, Gods
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Salgın hastalıklar, Eskiçağ'dan günümüze kadar dünya coğrafyası üzerinde görülmüş olup çok sayıda ölümlere sebep olmuştur. Bu salgın hastalıklardan birisi de veba salgınıdır. Veba salgını, Hitit Devleti zamanında da ortaya çıkmıştır. Veba salgını o kadar etkiliydi ki Kral II. Muršili'nin Veba Duaları'na neden olmuştur. Hititler tanrılara karşı günah işlediklerinde ve onlara düzenli olarak görevlerini yerine getirmediklerinde tanrılar tarafından ülkeye salgın hastalığın ceza olarak verildiğine inanmışlardır. Hititler hastalıklardan korunmak için geliştirdikleri tıbbi tedavi yöntemlerini uygulamışlardır. Dini ritüeller sosyal yaşamın içinde önemli bir yer tutması sebebiyle hastalıklardan kurtulmak için genellikle din kaynaklı büyüye dayalı tedavi yöntemlerini kullanmışlardır. Ayrıca, salgın hastalıklardan korunmak ve ülkeyi kurtarmak için dini törenler düzenleyerek tanrıya dualar etmişlerdir. Bütün bu çabalarına rağmen hastalıklardan kurtulamayınca da tanrı tarafından kendilerinin ve mekânlarının cezalandırıldığını düşünerek yaşam alanlarını terk etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Epidemic diseases have been seen on the world from ancient times up to the present and have caused a large number of deaths. One of these epidemic diseases is the plague epidemic. The plague has also occured during the Hittite State and it was afected King II. Mursili's Plague Prayers. When the Hittites did not perform their mystical duties on a regular basis, to the Gods, they belived that the epidemic was given as punishment. Hittites applied medical treatment methods developed by them to prevent diseases. Because religious rituals had an important place in social life, they often used religious-based magic treatment methods to get rid of diseases. They also prayed to God by organizing religious ceremonies to prevent epidemics. In spite off all these efforts, when they could not get rid of the diseases, they left their living spaces thinking that they and their places were punished by God.