Yeni Assur Krallığı'nda haremağaları
Eunuchs in Neo Assyrian Kingdom
- Tez No: 583813
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: Haremağaları, Baş Hadım, Harem, Yeni Assur, Urartu, Geç Hitit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Tez çalışmamızda buluntularına rastlanan Haremağalarıyla ilgili betimlemelerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Haremağaları ile ilgili bilgileri yazılı kaynaklardan ve tasvirli sanat eserlerinden edinmekteyiz. Bu bilgiler ışığında haremağalarının birçok görevinin olduğunu da anlamaktayız. Haremağalarının işlendiği konular, çoğunlukla saray kabartmaları ve mühürler üzerinde gösterilmiştir. İşlenen konular bütünlüğüne bakıldığı zaman Haremağaları kimi zaman kral ile beraber görülürken kimi zaman tek başına görülmektedir. Yeni Assur döneminde Haremağalarının gösterildiği betimlemeler genellikle III. Şulmanu- aşerid (MÖ 858-824), III. Tiglat- Pileser (MÖ 745-727), Şarrukin (MÖ 721-705), Sin-ahhe- riba (MÖ704-681) dönemine aittir. Assur görsel sanatları dışında Haremağaları birçok yazılı metinde karşımıza çıkmıştır. Bu yazılı metinlerde Haremağalarının Assur Krallığı içindeki önemleri de anlaşılmaktadır. Urartu ve Geç Hitit dönemlerine ait mühürlerde Yeni Assur özellikli görsel verilere ve benzer sahnelere bakıldığında Yeni Assur, Urartu ve Geç Hitit arasındaki ilişkiyi görmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In our master's thesis the descriptions of the eunuches are evaluated. The information related to the eunuches are obtained from written sources and depicted artworks. In the light of these information it'sunderstandable thet eunuches have many duties. The representation of eunuches topicalized mostly on the palace reliefs and stamps. Acording to the these illustrations the eunuches seen sometime together with a king and sometime alone. The demonstrations of eunuches in Neo Assyrian Period generally belong to the period of III Sulmanu Aserid (858-824 BC), III Tiglat – Pileser (745-727 BC), Sarrukin (721-705 BC), Sin-ahhe-Riba (704-681 BC). Apart from Assyian visual arts the eunuches come to the surface in many written texts. In these written texts the importance of eunuches are also understandable. It is possible to see the relation between the Neo Assyrian, Urartu and Late Hitite when we look at the stamps of Urartian and Late Hitite with visual feature of similar Neo Assyrian scenes Key Words : Eunuchs, Chef Eunuchs, Harem, NeoAssyrian, Urartu, Late Hittite. Quantity of Page: 151 Supervisor: Asst. Prof. Dr. İsmail COŞKUN