Kadınların giysilerdeki süslemelere yönelik görüşleri: İstanbul örneği
Opinions of women towards ornaments in dress: İstanbul example
  1. Tez No: 570979
  2. Yazar: DERYA SARDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE HARMANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim, Süsleme, Süsleme Teknikleri, Süsleme Sanatı, Kadın Tüketiciler, Clothing, Ornaments, Ornaments Techniques, Ornaments Art, Women Consumers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Küreselleşen dünyada modanın hızlı döngülerle değişiyor olması, kişileri ve firmaları yenilikler aramaya yönlendirmektedir. Giyim sektöründeki pazar alanında rekabet bu yüzden oldukça fazladır. Firmaların diğer rakiplerini geride bırakabilmesi ve ürünlerini tercih edilir kılabilmesi tasarımlarına farklılık katmaları ile mümkündür. Tasarımcıların sadece biçim ve form odaklı giysi tasarımları yapmaları yeterli olmamakta ve süsleme tekniklerini tasarımlarında kullanmaları gerekmektedir. Bu nedenle süsleme konusunda tüketici istek ve beklentilerinin belirlenmesi giysi tasarımlarının oluşturulması açısından önem taşımaktadır. Araştırmada çalışan ve çalışmayan kadın tüketicilerin giysilerdeki süslemelere yönelik görüşleri, giysileri süsleme özelliklerine göre satın alma alışkanlıkları ve süsleme tekniklerine yönelik bilgileri belirlenmiştir. Betimsel araştırma yöntemi kullanılan araştırmanın evrenini, İstanbul'da yaşayan çalışan ve çalışmayan kadınlar, örneklemini ise Avrupa ve Anadolu yakasında rastlantısal olarak seçilen 813 çalışan ve çalışmayan ankete katılan gönüllü kadın oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Bu anketlerin sonuçları SPSS programı yardımıyla incelenerek analizleri ve yorumlamaları yapılmıştır. Elde edilen veriler yüzdelik tablolarda verilmiş, çalışan ve çalışmayan kadınlara ait çapraz tablo bulguları yüzdelik tabloların altında açıklanmıştır. Ayrıca çalışan ve çalışmayan kadın tüketicilerin T-testi ve yaş değişkenleri ile yapılan ANOVA testi bulguları da likert tipi sorulara yönelik tablolarda verilmiştir. Araştırmaya göre; kadınların giysilerde süslemeleri istemelerine rağmen, çalışan kadınların çalışmayan kadınlara göre giysilerde süslemeleri daha çok tercih ettikleri belirlenmiştir. Ayrıca kadınların alt giysi guruplarında süsleme istemedikleri oldukça dikkat çekicidir. Her iki gurubunda giysilerde süslemelerde problem yaşadıkları, giysi süsleme tekniklerini çalışan kadınlara göre, çalışmayan kadınların daha çok bildiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that fashion is changing with fast cycles in a globalizing world leads people and companies to look for innovations. The competition in the marketplace in the clothing sector is therefore quite high. It is possible for companies to leave their competitors behind and make their products preferable by adding differences to their designs. It is not enough for designers to design clothes that focus on form and style, so they also need to use ornament techniques in their designs. For this reason, identification of consumer desires and expectations about ornament is important for the creation of garment designs. In this research, opinions of women consumers who work and who do not work on ornaments in clothes, buying habits according to ornament features and information about ornament techniques have been unearthed. The research, which is of descriptive method, is focused of working and non-working women living in Istanbul and the sample is composed of 813 working and non-working volunteer women randomly selected on the European and Anatolian sides of the city. The questionnaire was used as a data collection tool. The results of these questionnaires have been analyzed and interpreted with the help of SPSS program. The data obtained are given in percentage tables and cross-table findings of working and non-working women are explained below the percentage tables. In addition, the T-test findings of the working and non-working female consumers and the ANOVA test findings made intendant the questions with age variables are also given in the likert type tables. According to the research; although women want to ornament clothes, it has been determined that working women prefer to ornament more than non-working women. It is also noteworthy that women do not want to ornaments in their lower body garments. It is concluded that both groups have problems in clothes ornament and that the women who do not work know more about garment ornament techniques when compared to their non-working counterparts.