Kısırlık tedavisi gören kadınların cinsel yaşam kalitesinde, duygusal istismarın rolünün incelenmesi
Investigation of the role of emotional abuse on sexual life quality of women understanding treatment
- Tez No: 570984
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, fertil, cinsel yaşam kalitesi, duygusal istismar, Infertility, fertile, sexual quality of life, emotional abuse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, infertilite tedavisi gören evli kadınların tedavi sürecinde veya öncesinde eşleri tarafından duygusal istismara maruz kalmaları ve cinsel yaşam kaliteleri arasındaki ilişkinin infertilite tedavisi görmeyen ve çocuk sahibi olan evli kadınlarla karşılaştırılmasıdır. Araştırma örneklemi, 2017 Mart- 2018 Mart döneminde İstanbul ilindeki özel hastanenin Kadın Doğum Kliniğinde tedavi gören 50 infertil, evli kadın ve özel hastanenin başka kliniklerine başvurmuş 50 fertil, evli kadın olmak üzere 100 kişiden kolayda örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği (CYKÖ) ve Çok Boyutlu Duygusal İstismar Ölçeği (ÇBDİÖ) verilmiştir. Verilerin Analizi'nde ki-kare analizi, Bağımsız örneklem, T-testi, Tek yönlü varyans analizi, U Testleri ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kısırlık tedavisi gören kadınların, tedavi görmeyen kadınlara göre duygusal istismara maruz kalma ve uygulama, cinsel yaşam kalite düşüklüğü veya yükselişi, açısından anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca en çok uygulanan şiddet türü, eğitim düzeyleri, çalışıp çalışmama durumu, evlilikleri için aile onayı, aile üye kaybı, hastane ortamında bulunup bulunmamaları, travmatik olay yaşantısı, psikolojik rahatsızlık yaşantısı, psikolojik destek ve bazı sosyo-demografik değişkenler açısından da infertil ve fertil kadınlar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmada yapılan regresyon analizi sonucuna göre ise; kısırlık tedavisi gören kadınlarda duygusal istismar arttıkça cinsel yaşam kalitesinin düştüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to compare the relationship between married women who have been treated for infertility and their sexual abuse by their spouses before and during the treatment period and compare them with married women who do not have infertility treatment and who have children. The research sample was composed of 50 infertile, married women private who applied to a hospitals, 50 fertile, married women and 100 infertile women who were treated in the Gynecology Clinic of a private hospital in between March 2017 to- March 2018. Personal Information Form for Participants, Sexual Life Quality Scale and Multidimensional Emotional Abuse Scale were given. Chi-square analysis, Independent sample, T-test, One-way analysis of variance, U tests and Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of the data. As a result of the research, that women who are receiving infertility treatment differed significantly in terms of exposure to emotional abuse and ego, sexual life quality decrease or rises according to untreated women. In addition, infertility and fertile women in terms of violence type, education level, working status, family approval for their marriage, loss of family member, presence in hospital environment, experience of traumatic events, psychological disturbance, psychological support and some socio-demographic variables significant differences a maunts groups were found. According to the results of the regression analysis; It has been determined that the quality of sexual life decreases as emotional abuse increases in women receiving infertility treatment.