In defense of utopian thought
Ütopyacı düşüncenin savunusu
- Tez No: 571074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JAN KANDİYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ütopya Düşüncesi, Umut, Marx, Berlin, Popper, Utopian Thought, Hope, Marx, Berlin, Popper
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez, ütopyacı düşüncenin siyaset teorisi içindeki yerini ve işlevini tanımlamayı ve siyaset teorisi içinde ütopya üzerinde çalışmanın bir değeri olup olmadığı sorusunu cevaplamaya çalışmayı amaçlamaktadır. Ütopik ideolojiye yapılan olağan saldırılar, savunulan herhangi bir vizyonun“uygulanamaz”veya“akıl almaz”karakterine odaklanır. Ancak, ütopya gerçekleşmesi amaçlanmayan bir durumdur; o bir amaç, soyut bir hedeftir. Temel amaç, ütopyanın teorik bir gereklilik olduğu, siyasi felsefenin onsuz devam edemediği ve ütopyanın siyasi yaşamlarımızı zenginleştirdiği fikrine değinmektir. Ütopyacı düşünce, herhangi bir toplumun ilerlemesi için gerekli bir uyarıdır; ilerleme, ütopyanın gerçekleşmesidir. Ütopyayı savunma argümanlarım, sosyal eleştiri, umut, rehberlik ve ütopik olmayan teoriler için tamamlayıcı çalışmaları olan dört unsur etrafında inşa edilecektir. Öncelikle ütopyanın zihinlerimizi yeni olasılıklara açma yeteneğine sahip olduğunu söyleyerek onları genişleteceğim. İkincisi, sosyal ve politik değerlerimizi netleştirir. Üçüncüsü, ütopik düşünce şimdiki toplum ile olabilecek toplum arasındaki boşluğu vurgulamaktadır. Dördüncüsü, ütopya daha iyi bir toplum için umut vererek mevcut toplum için teselli ve dayanıklılık sağlar. Ütopyalar bize harekete geçip değiştirmemiz gereken yönleri gösterir. Beşinci olarak, ütopyacı düşünce arzuların eğitimi olarak işlev görür. Altıncı, sosyal değişim için motivasyondur. Son olarak, kaçma dürtümüzü kontrol eder ve onları ütopya için çalışmaya yönlendirir. Ne olursa olsun ütopya gereklidir. Tez dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde ütopyanın ne olduğu hakkında tanımlayıcı ve kavramsal bir analiz verilecektir. İkinci bölümde ütopyanın değersiz olduğu düşüncelerinin analizi, Karl Marx, Isaiah Berlin ve Karl Popper fikirleri sunulmuştur. Üçüncü bölümde, önceki bölümdeki eleştirilere cevap verilerek tez devam ettirilecektir. Son bölümde, sosyal eleştirinin, umudun, rehberliğin ve tamamlayıcı çalışmanın ütopyacı olmayan teorilere yönelik fikirlerinin önderliğinde, ütopyanın ne kadar değerli olduğu temel argümanlar olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to define the place and function of utopian thought in political theory and try to answer the question of whether working on utopia in political theory has a value or not. The usual attacks on utopian ideology focus on the“impracticable”or“preposterous”character of any particular vision being advocated. However, utopia is a state that is not intended to be realized; it is a goal, an abstract target. The main purpose is to address the idea that utopia is a theoretical necessity, that political philosophy cannot proceed without it and that utopia enriches our political lives. Utopian thought is a necessary warning for any society to progress and; progress is the realization of the utopia. My arguments to defend utopia will be built around four elements that are social criticism, hope, guidance and its complementary work for the non-utopian theories. I will expand them by saying firstly, utopia is capable of opening our minds to new possibilities. Second, it clarifies our social and political values. Third, utopian thought highlights the gap between the society now and society that could be. Fourth, utopia provide consolation, endurance for the present society by giving hope for a better society. Utopias give us necessity directions that we need to move. Fifth, utopian thought functions as an education of desires. Sixth, it is motivation for social change. Lastly, it controls our escapist impulse and direct them to the work for utopias. No matter what utopia is necessary. The thesis is divided into four chapters. In the first chapter, it will be giving a descriptive and conceptual analysis of what utopia is. In the second chapter, the analysis of the ideas that utopia is not worthwhile will be given by Karl Marx, Isaiah Berlin, and Karl Popper. In the third chapter, the thesis will be proceeded by responding to the criticisms in the previous chapter. In the last chapter, there will be the main arguments, how valuable utopia is, led by the ideas of social critique, hope, guidance and its complementary work to the non-utopian theories.