İç mimarlık eğitiminde artırılmış gerçeklik kavramının kuşaklar kuramı üzerinden incelenmesi
Examination of augmented reality concept on generations theory in interior architecture education
- Tez No: 571163
- Danışmanlar: PROF. BİLGE SAYIL ONARAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Uzamsal düşünme, mekân algısı, mekân tasarım eğitimi, artırılmış gerçeklik, kuşaklar kuramı, Spatial thinking, space perception, interior design education, augmented reality, theory of generations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Dijital tasarım teknolojilerinin iç mekân tasarımı eğitimindeki yerini sorgulama bağlamında, yeni nesil kavramlardan olan artırılmış gerçekliği, iç mimarlık eğitimine adapte etmek araştırmanın ana amacıdır. Bu doğrultuda yapılan araştırma, yeni nesil uzamsal düşünme ortamlarının günümüzde hızla yaygınlaşması durumunu geleneksel eğitim yöntemleriyle buluşturmanın çağın gerekliliği olduğu düşüncesiyle tasarlanmıştır. Küresel bağlamda gerçekleşen teknolojik deviniminin günümüz gençlerince karşılanması ve bu teknolojilerine olan ilgi ve bağlılıkları gözleminden hareketle, sosyal kuşakların en genç üyeleri olan Y Kuşağı sonu ve Z Kuşağı bireyleri, araştırmanın ana odak noktasıdır. İç mekân tasarım eğitiminde öğrencilerin algısal ve mimari sunuma dayalı yaşadıkları zorlukları, yeni nesil kavramlarla aşmak araştırmada amaç edinilmiş; bu doğrultuda bir alan çalışması tasarlanmıştır. Nicel yöntemlerle kurgulanmış alan çalışmasının evrenini İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Artırılmış gerçeklik kavramının mekân tasarım eğitimindeki rolünü sorgulamak üzere yapılan araştırma, artırılmış gerçeklik arayüzüyle çalışan bir uygulama ile 52 ikinci sınıf lisans öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. İki aşamalı bir uygulama yapılmıştır. Uygulamanın ilk aşamasında serbest elle araştırmacı tarafından belirlenmiş bir mekânı ve o mekânda konumlandıracağı mobilyayı kâğıda tek noktalı perspektif çizimiyle aktaran öğrenciden aynı mobilyayı artırılmış gerçeklik yöntemiyle çizmesi beklenmiştir. Öğrencilerin bu deneyimlerinin ardından, 26 soruluk iki gruplu bir anket uygulanmış, ilk grubunda öğrencilerin yeni dijital ortamlar hakkındaki tutumları, ikinci grupta ise yapılan uygulamaya dair tutumları sorgulanmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda, artırılmış gerçeklik kavramının mekân algısına ve perspektif çizim algısına katkısının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of the study is adapting a new-generation concept, augmented reality, to the interior design education in the context of investigating the place of digital design technologies among it. The research done in this manner is designed with the idea to bring the new generation spatial thinking mediums becoming widespread and this era having conventional education methods together. Motivating from the observation that today's generation greets and has an interest and engagement in the global technological movement, the focus of the study is the youngest members of the social generations, the late Y-generation and the Z-generation individuals. Via new generation notions, solving the problems based on the perception and architectural presentation faced by students in the interior design education is another aim of the study designed on this sense. The universe of this quantitative fieldwork was formed by Interior Architecture and Environmental Design undergraduate students. The fieldwork to investigate the role of augmented reality within the interior design education was practiced using an app with augmented reality interface by 52 sophomores. A two-phase work was applied. Firstly, students drew a freehand one-point perspective of a space decided by the researcher, and the furniture to locate in it. Then, they repeated the same task using the augmented reality method. Subsequently, they responded to a 26-question two-phased survey. They were consecutively queried about their attitude to new digital mediums and to the study. Finally, it was concluded that augmented reality has a significant contribution to space perception and perspective perception.