Etkileşimli infografik: Türkiye bağımsız sinema tarihi örneği
Interactive infographics: Case of history of independent cinema in Turkey
  1. Tez No: 571162
  2. Yazar: DUYGU AKTAŞ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. NADİRE ŞULE ATILGAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Infographic, Interactive Infographic, Information Design, Intearactive Design, Indipendent Cinema, The New Cinema of Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
İnsan duyularının gün boyu maruz kaldığı veri yığınlarını, anlamlı bilgilere dönüştürme eylemi; kişilerin gereksinim ve beklentilerine karşılık gelecek işe yarar bilgiyi veriler arasından ayıklama işlemine karşılık gelmektedir. Günümüzde fiziksel kaynakların dijital platformlara taşınması, dijital platformlar için sayıca fazla içerik üretilmesi ve erişim kolaylığı nedeni ile, veriyi bilgiye dönüştürme eylemi, sıklıkla internet tarayıcıları ve kişisel hesaplar aracılığıyla gerçekleşmekte bazen tarayıcı üzerinde açılan çoklu sekmeler arasında kullanıcı kaybolmaktadır. Yoğun ve karmaşık bilgi kümelerini barındıran pek çok alanda bilginin tasarlanarak yeni medya ortamlarında sunulması; bilginin öğrenilmesi, paylaşılması ve erişilebilir olmasını kolaylaştırmaktadır. Bilgi tasarımı ve teknolojik imkanların birlikteliği ile geleceğin görsel kütüphanelerine pek çok içerik üretilebilir. Bu çalışma ile, veri yığınlarından ayıklanmış bilgi kümesinin infografik aracılığıyla tasarlanması ve uygulama üzerinde kullanıcı hakimiyetini mümkün kılan etkileşim özelliğine sahip bir çevrimiçi uygulama gerçekleştirmek amaçlanmıştır.“Etkileşimli İnfografik: Türkiye Bağımsız Sinema Tarihi Örneği”başlıklı sanatta yeterlik tezi dört bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde, infografik kavramının anlaşılmasına temel oluşturacak önemli kavramlar ve tarihçeye yer verilmiştir. İkinci bölümde, infografiğin tanımı, anatomisi, tasarım çerçevesi ve iyi bir infografik geliştirme ilkeleri başlıklar ile infografik oluşturma süreci anlatılmıştır. Etkileşimli infografik başlıklı üçüncü bölümde etkileşim kavramı üzerinde durulmuştur. Etkileşimli infografiklerin etkileşim türleri, hareket modelleri ve etkileşimini belirleyen kontrol süreçleri incelenmiştir. Bu bölüm, üç etkileşimli infografik örneğinin analizi ile tamamlanmıştır. Son bölümde uygulama çalışmasının konusu olan Türkiye Bağımsız Sinema Tarihi konusu ele alınarak tez çalışmasının amacı ve önemine değinilmiştir. Uygulama çalışmasının etkileşimliliği, yazılım geliştirme ve arayüz tasarım aşamaları kapsamlı olarak ele alınmıştır. Etkileşimli infografik uygulama çalışması“bagimsizsinema.net”adresi üzerinden yeni nesil cihazlara uyumlu ve sürdürülebilirliğe sahip yazılımı ile güncellenebilir bir şekilde erişime açılmıştır. Uygulama çalışmasının kapsamı 1994 - 2014 yılları arasında ilk filmlerini yapan 25 yönetmen, 116 film, 636 festival ve ödül bilgisinden oluşmaktadır.“bagimsizsinema.net”adresi üzerinden erişilen etkileşimli infografik uygulaması, kullanıcıya tek sayfa üzerinden yoğun bilgiyi kendi hızı, gereksinimi ve kontrolü dahilinde ulaşma imkanı sunmaktadır. Anahtar Sözcükler: İnfografik, Etkileşimli İnfografik, Bilgi Tasarımı, Etkileşim Tasarımı, Bağımsız Sinema, Yeni Türkiye Sineması.
Özet (Çeviri)
The act of transforming data stack that human senses are exposed daily into meaningful information corresponds to the operation where persons select from this data stack useful information that will respond to their specific needs and expectations. In our day, as a result of transfer of physical sources to digital platforms, production of numerous contents for digital platforms, and easiness in access, the act of transforming data into information is realized mostly through internet browsers and personal accounts, and in some cases the user gets lost among multiple tabs that open up. The design of information and its presentation to new media environments in many areas that embody intense and complex information clusters facilities the learning, sharing and accessibility of information. Many contents can be produced for visual libraries of future on the basis of combination of information design and technological means. The present study aims to design an information cluster sorted out of data stack via infographics and to realize an online application with interactive character that makes user control possible. The proficiency in art thesis titled“Interactive Infographics: Case of the History of Independent Cinema in Turkey”consists of four chapters. The first chapter introduces some important concepts as the basis of understanding the concept of infographics accompanied by background information. The second chapter is about the process of creating infographics together with the definition of infographics, its anatomy, framework of design and principles in developing good infographics. The third chapter titled“interactive infographics”focuses on the concept of interaction. This chapter examines the types of interaction in interactive infographics, patterns of action and processes of control that determine interaction. The chapter concludes with the analysis of the case of triply interactive infographics. The fourth and the last chapter address the issue of the History of Independent Cinema in Turkey touching upon the objective and importance of the thesis. The interactive nature of application and stages of software development and interface design are addressed in detail. The interactive infographics application work is available in the address“bagimsizsinema.net”as updatable with its software adaptable to and sustainable with new generation devices. The application work covers information about 25 film directors who made their first films in the period 1994 – 2014, 116 films, 636 festivals, and awards given. The interactive infographics application accessible through the address“bagimsizsinema.net”enables the user to reach detailed information on a single page in line with his/her preferred speed, need and control.