Soğuk metal transferi kaynağı ile birleştirilmiş 6061 ve 5754 alüminyum alaşımlarının kaynak sonrası ısıl işlemi
Post-welding heat treatment of 6061 and 5754 aluminum alloys combined with cold metal transfer welding
  1. Tez No: 571179
  2. Yazar: MELİS TÜRKÖZ ALICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CMT, MIG/MAG, AA5754, AA6061, SEM, EDS 2019, 42 sayfa, CMT, MIG/MAG, AA 5754, AA6061, EDS, SEM 2019, 42 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
CMT kaynağı, geleneksel MIG/MAG kaynağına göre soğuk1olan prosestir. Bu yöntem ile düşük ısı girdisi sayesinde diğer yöntemler1ile kaynak edilmesi zor olan demir dışı metallerin kaynağı mümkün olmaktadır. Sürekli bir ısı girdisine karşı bazı metallerin kaynağında uygulamada kaynak banyosunda sıçrantı, yetersiz kaynak bağlantısı ve çukurlaşma gibi hatalardan kaçınmak için düşük sıcaklıklar gerekmektedir. Buna karşın CMT yönteminin düşük ısı girdisi sağlaması ile bu tür sorunlardan kaçınmak mümkündür. Bu çalışmada AA 5754 ve AA 6061 malzemeleri farklı CMT kaynak parametreleri ile birleştirilmiştir. Farklı CMT kaynak parametreleri ile birleştirilen malzemelerin çekme testi, mikrosertlik, SEM-EDS ve mikroyapı görüntüleri incelenmiştir. Çalışmada 1. bölümde giriş yapılmıştır. 2. bölümde alüminyumun özellikleri, sınıflandırılması, alüminyuma uygulanan ısıl işlemler ve çökelme sertleşmesinden anlatılmıştır. 3. bölümde başlıca kaynak yöntemleri anlatılmıştır. 4. bölümde alüminyum alaşımlarının kaynağı ve CMT kaynak prosesi izah edilmiştir. 5. bölümde deneysel çalışmalara yer verilmiştir. 6. bölümde ise değerlendirme ve sonuç kısmı bulunmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda AA 5754 ve AA6061 malzeme çiftinin farklı CMT kaynak parametreleri ile birleştirildiği ve farklı mikroyapı özellikleri gösterdiği anlaşılmıştır. Ayrıca en iyi çekme dayanımı CMT-1128 no'lu numunede gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The CMT welding is the cold process according to the conventional MIG / MAG welding. By this method, it is possible to supply non-iron metals which1are difficult1to weld1by other methods due to1low heat1input. In the application of some metals against a continuous heat input, low temperatures are required to avoid errors such as sputtering, insufficient welding connection and pitting in the welding bath. However, it is possible1to avoid such1problems by the low heat input of the CMT method. In this study, AA 5754 and AA 6061 materials are combined with different CMT welding parameters. The tensile test, microhardness, EDS analysis, SEM and microstructure images of the materials combined with different CMT welding parameters were examined. In the study, chapter 1 was introduced. In chapter 2, properties of aluminum, classification, heat treatment applied to aluminum and precipitation hardening are described. Part 3 describes the main welding methods. Section 4 describes the source of aluminum alloys and the CMT welding process.Experimental studies are given in section 5. In section 6, there is an evaluation and conclusion section. As a result1of this study, it was understood that1AA 5754 and AA6061 material pair was combined with different CMT welding parameters and showed different microstructure properties. In1addition, the best tensile1strength was observed in the sample CMT-1128.