Kavunda fusarium solgunluk hastalığına karşı bazı bitki aktivatörlerinin ve rizobakterilerin etkinliklerinin belirlenmesi
Determination of the effectiveness of some plant activators and rhizobacteria against fusarium wilt disease
  1. Tez No: 571229
  2. Yazar: KÜBRA DELİSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HANDAN ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kavun, Fusarium Solgunluğu, PGPR, Bitki Aktivatörü, Savunma Enzimleri, Melon, Fusarium Wilt, PGPR, Plant Activator, Defense Enzymes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan, Cucurbitaceae familyasından kavun (Cucumis melo L.) üretiminde Fusarium solgunluğu (Fusarium oxysporum f. sp. melonis; FOM) önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. Bazı bitki gelişme düzenleyici rhizobakterilerin Pseudomonas aeruginosa (P07-1), P. aeruginosa (P07-4), Pseudomonas sp. (P48-2) ve Bacillus subtilis subsp. subtilis (B379c) ve bitki aktivatörlerinin (AuxiGro, Crop-Set ve ISR-2000) hastalığa karşı etkinlikleri yaygın kullanılan bir fungisitle (Maxim® XL) karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır. Rizobakteri ve F. oxysporum f. sp. melonis (Fom-TR01) arasındaki antagonistik ilişkiler belirlenmiş, değerlendirmeye alınan PGPR izolatlarının Fom-TR01'in miseliyal gelişimini inhibe etmediği ya da çok sınırlı inhibe ettiği (%20-28) tespit edilmiştir. PGPR izolatlarının tohum çimlendirme yetenekleri incelendiğinde inokulasyon yapılan kavun tohumlarında çimlenme oranı %74-86 arasında değişim göstermiştir. Radikula-hipokotil uzunlukları üzeriden yapılan değerlendirmelerde en başarılı izolatlar sırası ile P07-1, P07-4, B379c ve P48-2 olmuştur. Tohum çimlenme indeksi değerlendirildiğinde ise, kontrole göre en yüksek indeks değeri P07-4 izolatından elde edilmiştir. Rizobakterilerden P07-1 izolatının ve bitki aktivatörlerinden AuxiGro'nun pozitif kontrole göre hem hastalık gelişimini engellediği hem de bitkide gelişimi teşvik ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca, P07-1 ve AuxiGro patojene karşı savunma enzimlerini (Prolin, katalaz; CAT ve peroksidaz; POX) en iyi teşvik eden uygulamalar olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fusarium wilt disease (Fusarium oxysporum f. sp. melonis; FOM) causes significant yield losses in the growing areas of melon (Cucumis melo L.) (Cucurbitaceae) in our country. The activity of some plant growth regulating Rhizobacteria (Pseudomonas aeruginosa (P07-1), P. aeruginosa (P07-4), Pseudomonas sp. (P48-2) ve Bacillus subtilis subsp. subtilis (B379c) and plant activators (AuxiGro, Crop-Set ve ISR-2000) against the disease has been investigated comparatively with a commonly used fungicide (Maxim® XL). The antagonistic relationships between Rhizobacteria and F. oxysporum f. sp melonis (Fom-TR01) were determined. Limited inhibition of mycelial growth of Fom-TR01 (20-28%) was detected caused by PGPR isolates tested. The germination rate of melon seeds inoculated ranged between 74-86% when the root colonization abilities of PGPR isolates were investigated. The most successful isolates were P07-1, P07-4, B379c and P48-2 in the evaluations made on radicula-hypocotyl lengths. When the seed germination index was evaluated, the highest index value was obtained from P07-4 isolate compared to the control. P07-1 isolate of Rhizobacteria and AuxiGro of the plant activators were observed to promote the development of the plants while they inhibited the development of the disease. The applications of P07-1 and AuxiGro were determined as the best promoter of pathogen defense enzymes.